Site icon TIMP ROMÂNESC

Problema Capelei „Sfinții Trei Ierarhi” (Metropolitane) din Cernăuți, pe agenda discuțiilor  româno-ucrainene

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut marți, 22 octombrie 2024, o întrevedere cu președintele Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință, Viktor Yelenski, aflat în vizită la București.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea în vederea respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din cele două state, cu accent asupra dreptului la educație și a exercitării libertății religioase.

Secretarul de stat Ana Tinca a menționat progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. A arătat că protejarea dreptului la educație, precum și la exercitarea serviciului religios în limba maternă reprezintă un drept fundamental. A solicitat continuarea implicării constructive a autorităților de resort din Ucraina pentru soluționarea unor probleme specifice semnalate de comunitatea românească din Ucraina, cu luarea în considerare a intereselor acesteia, făcând referire, în context, și la evoluțiile consemnate în cazul Capelei Metropolitane din Cernăuți. Capela Mitropoliților Bucovineni din Cernăuți, folosită în ultimele trei decenii ca lăcaș de cult de credincioșii români, a fost preluată de autoritățile locale și oferită Bisericii Ucrainene, ceea ce a revoltat comunitatea românească din nordul Bucovinei. Capela „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți – cunoscută și sub numele de Capela Mitropolitană sau Capela Mitropoliților Bucovineni – este unul dintre monumentele istorice emblematice pentru comunitatea românească din Cernăuți.

Capela „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, în cripta căreia se află rămășițele mai multor ierarhi români, are o istorie zbuciumată. Monumentul istoric din Cernăuți a fost ridicat în perioada 1881-1884 cu sprijinul Mitropoliei Moldovei. În perioada sovietică, atât vechiul cimitir, cât și Capela Mitropolitană, au fost vandalizate și profanate.

Capela a revenit credincioșilor români din Cernăuți înainte de prăbușirea de facto a Uniunii Sovietice, pe 24 aprilie 1990, printr-o decizie luată de municipalitatea orașului.

Capela se află pe aleea centrală din partea ortodoxă a cimitirului din Cernăuți. Mai multe personalități românești sunt înmormântate acolo, printre care lingvistul Aron Pumnul, profesor al lui Mihai Eminescu și fruntaș al Revoluției de la 1948 din Transilvania, sau Ion G. Sbiera, membru fondator al Academiei Române.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis că se alătură organizațiilor românești din Cernăuți și cere ea autorităților române să discute cu cele ucrainene „pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor și să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”.

În urma discuțiilor secretarului de stat Ana Tinca cu președintele Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință Viktor Yelenski s-a convenit menținerea dialogului constant și aplicat pe toate subiectele de interes, în vederea identificării de soluții în beneficiul minorității române din Ucraina.

Exit mobile version