Joi, 23 ianuarie, la noul sediu al Misiunii OSCE din Moldova din Chișinău, este programată prima întrevedere din acest an a reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. Potrivit unui anunț oficial, va fi pregătită prima rundă de negocieri în formatul „5+2″ din acest an, programată la sfârşitul lunii februarie 2014. Totodată, va fi discutată situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.
Anterior, Comitetul pentru securitate de la Tiraspol anunțase că începând cu 1 februarie va restricționa circulația membrilor misiunii OSCE din Rep. Moldova, cu excepția șefei misiunii OSCE, Jennifer Brush. Astfel membrii misiunii OSCE vor avea drept de acces în regiunea transnistreană doar prin punctele de control de la Bender și Dubăsari. Într-un comunicat difuzat marți, KGB-ul transnistrean spune că introduce măsura temporară pentru că unii funcționari ai OSCE ar fi comis „acțiuni incompatibile” cu mandatul oficial. Deși nu este vizată de restricțiile de circulație, Jennifer Brush, șefa misiunii OSCE, este acuzată de „expunere tendențioasă” a situației din regiunea transnistreană la Consiliul Permanent al OSCE de la 21 noiembrie 2013 și de „caracterul neprietenos” al unei declarații difuzate la ședința din 5 decembrie 2013 a Comisiei Unificate de Control (CUC). Misiunea OSCE nu a comentat deocamdată acuzațiile și restricțiile de circulație.
Marți, prim-ministrul moldovean Iurie Leancă a avut o întrevedere cu şefa Misiunii OSCE, Jennifer Brush, pentru o prezentare a situaţiei actuale în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi activităţile planificate pentru începutul anului 2014.
Potrivit anun’ului oficial, discuțiile au accentuat importanţa continuării negocierilor în formatul „5+2” și a dialogului între Chişinăului şi Tiraspolului în cadrul Grupurilor de lucru sectoriale, precum şi la alte nivele.
Cu acest prilej, Iurie Leancă a exprimat îngrijorarea Chişinăului privind înrăutățirea situaţiei şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, subliniind că acţiunile unilaterale întreprinse în ultima perioadă de diverse structuri din regiune îngreunează activitatea unităților de învățământ, sunt inacceptabile şi că trebuie stopate. El a remarcat că autorităţile de la Chişinău pledează pentru identificarea soluţiilor exclusiv pe calea dialogului.
Premierul a rugat Misiunea OSCE să monitorizeze îndeaproape situaţia şcolilor moldoveneşti pentru a nu admite periclitarea procesului de studii şi încălcarea drepturilor copiilor şi profesorilor.
În ultima perioadă școlile românești din regiunea transnistreană au fost supuse unui nou val de presiuni din partea administrației din regiunea separatistă, Liceul ”Lucian Blaga” și Ion Ioncev, directorul acestei unități de învățământ devenind ținta unor anchete ale autorităților transnistrene.
Președintele Traian Băsescu a solicitat public, săptămâna trecută, OSCE în rep. Moldova și tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a „presiunilor administrative” făcute de Tiraspol.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, „Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova”.
Preşedintele Băsescu consideră că „acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.