Negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul ”5+2”, care s-au desfășurat la Kiev, s-au încheiat cu semnarea a trei protocoale, anunță Infotag. Este vorba despre acorduri în domeniul asigurării cu pensii și al indemnizațiilor sociale (care prevăd garanții sociale reciproce pentru moldoveni și transnistreni), un acord referitor la reabilitarea sistemului de canalizare din orașele Dubăsari și Criuleni.
Au fost abordate aspecte de asigurare a condițiilor necesare pentru libera circulație a persoanelor de pe ambele maluri ale Nistrului, perspectivele de deschidere a podului din regiunea localităților Gura-Bâcului și Bâcioc. Discuțiile au vizat și probleme economice, referitoare la interacțiunea celor două maluri în contextul creării spațiului aprofundat de liber schimb cu Uniunea Europeană, promovarea dialogului în cadrul forumului societății civile și mass-media la Chișinău și Tiraspol, dar și formarea subgrupului care va anunța crearea zonei de liber schimb.
De asemenea, a fost abordată și problema privind nevoia de începere a demontării, până la finele acestui an, a funicularului peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița. Decizia în această problemă a fost luată încă la runda de negocieri de la Odessa, din mai, dar părțile nu au procedat la executarea lucrărilor nici până acum.
Ambasadorul cu misiuni speciale, Andrei Deșița, reprezentant special pentru rezolvarea conflictelor înghețate al președintelui OSCE, a declarat că dialogul început sub egida președinției ucrainene a OSCE va continua. El a mai anunțat de asemenea disponibilitatea Ucrainei de a sprijini mandatul de doi ani de președinte al OSCE al Serbiei și Elveției.
Reuniunea următoare a fost planificată pentru luna februarie 2014, la Chișinău și la Tiraspol, sub egida noii președinții sârbo-elvețiene a OSCE.