Acasă Europa Problematica recunoașterii diplomelor de studii, discutată de ministrul Educației cu omologul ucrainean

Problematica recunoașterii diplomelor de studii, discutată de ministrul Educației cu omologul ucrainean

Problematica recunoaşterii diplomelor şi certificatelor de studii emise de instituţiile de învăţământ din România și Ucraina a fost discutată zilele trecute de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cu omologul său ucrainean Sergit Kvit. Cei doi demnitari şi-au exprimat interesul pentru consolidarea cadrului juridic în domeniul educaţiei prin finalizarea negocierilor şi semnarea Protocolului de cooperare în domeniul educaţiei între cele două ministere, pentru perioada 2015-2018., anunță PROMPT MEDIA.

Principalele prevederi ale proiectului român (transmis Ucrainei de partea română la începutul acestui an) includ acordarea, în reciprocitate, a unor burse de studiu în instituţii de învăţământ superior, furnizarea unor cursuri de limbă şi literatură română, respectiv ucraineană, acordarea reciprocă a unor burse de studiu tinerilor români de origine ucraineană şi tinerilor ucraineni de origine română şi schimb de profesori din învăţământul universitar şi preuniversitar, respectiv de profesori şi lectori de limba română şi ucraineană, în cadrul unor universităţi din cele două state. S-a convenit ca discuţiile pe acest subiect să continue în perioada următoare la nivel de experţi, astfel încât documentul să poată fi semnat cât mai curând.

”Ministrul Sergit Kvit a agreat propunerea părţii române şi a fost de acord cu demararea procedurilor în vederea punerii ei în practică. În acest context, ministrul ucrainean al Educaţiei şi Cercetării a afirmat că nu există diferenţe între limbile română şi moldovenească, motiv pentru care nu se impun curriculum-uri diferite”, precizează Ministerul Educației.

Atât ministrul Sorin Cîmpeanu, cât şi omologul său ucrainean au subliniat şi interesul pentru dezvoltarea cooperării directe dintre instituţiile de învăţământ superior din cele două state, dar şi pentru promovarea mobilităţilor academice, inclusiv în cadrul iniţiativelor europene şi regionale.

Potrivit unor surse, Ministerul Educației apreciază că semnarea Protocolului de cooperare în domeniul educaţiei între cele două state ar trebui să se producă înaintea începerii viitorului an școlar. În acest moment, varianta propusă de partea română aflându-se la autoritățile ucrainene, pentru evaluare, în funcție de propunerile acesteia,urmând să înceapă și negocierile între specialiști.