Contractele futures de cacao din SUA au continuat traiectoria ascendentă, depășind pragul de 3.500 dolari, pentru prima dată din martie 2011, deoarece investitorii anticipează un deficit de aprovizionare după doi ani consecutivi de penurie, care au dus la cel mai scăzut raport global stoc-utilizare (32,2%) din sezonul 1984-85 până în prezent. Potrivit tradingeconomics.com, vremea din perioada următoare, din cauza modelului de dezvoltare a fenomenului El Niño, poate perturba următoarea cultură de cacao în Africa de Vest, iar fermierii din Coasta de Fildeș, Ghana și Nigeria au anunțat semne ale bolii păstăii de cacao, care poate afecta calitatea și producția.
Organizația Internațională a Cacao a anunțat că ploile abundente din Coasta de Fildeș, cultivatorul de cacao de top, pot reduce producția de cacao în ultima parte a recoltei intermediare 2022/23 și ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra recoltei principale din sezonul 2023/24.
Cacaoa este tranzacționată la New York Mercantile Exchange (NYMEX) și la Intercontinental Exchange (ICE) din Londra. Prețurile din New York se bazează pe piața sud-asiatică, iar prețurile din Londra se bazează pe cacao din Africa. Dimensiunea fiecărui contract de cacao pe NYMEX este de 10 tone metrice.
Cei mai mari producători de cacao sunt Coasta de Fildeș și Ghana, care împreună reprezintă peste 60% din producția mondială. Alți producători importanți mai sunt Indonezia, Nigeria, Camerun, Ecuador și Brazilia. Deși cacaoa este una dintre cele mai mici piețe de mărfuri moi din lume, are implicații globale asupra producătorilor de alimente și bomboane și industriei de retail.