Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim AA Khan, și-a încheiat a patra vizită oficială în Ucraina, în cadrul investigației privind presupusele crime internaționale din Ucraina. ”Plec din Ucraina cu sentimentul că impulsul către justiție se accelerează”, a spus Karim AA Khan. În timpul vizitei procurorul CPI s-a întâlnitcu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, iar guvernul ucrainean a aprobat înființarea Biroului de țară al CPI în Ucraina. ”Acest lucru ne va permite să îmbunătățim semnificativ prezența noastră pe teren, să ne intendsificăm misiunile în Ucraina și să lucrăm mai strâns cu supraviețuitorii, membrii comunităților afectate și societatea civilă. De la preluarea funcției am spus în repetate rânduri că copiii nu mai trebuie să fie victimele uitate ale conflictului. Misiunea mea în Ucraina a subliniat acest imperativ. În sudul Ucrainei, la doi kilometri de linia frontului, am vizitat o casă de îngrijire pentru copii. Desenele prinse pe perete și dulapurile pline cu haine vorbeau despre un context de dragoste și sprijin care a fost cândva acolo. Dar această casă era goală, ca urmare a presupusei deportări a copiilor din Ucraina în Federația Rusă sau a transferului lor ilegal în alte părți ale teritoriilor ocupate temporar. După cum am menționat Consiliului de Securitate al ONU în septembrie anul trecut, aceste presupuse acte sunt investigate de biroul meu în mod prioritar. Copiii nu pot fi tratați ca prada de război”, a mai spus procurorul CPI.
”Acesta a fost mesajul comun tuturor actorilor de la Conferința ”Uniți pentru Justiție” de la Lviv, la care am participat. Este fără precedent faptul că, pe măsură ce are loc conflictul, literalmente pe măsură ce cad bombele, se întreprinde o astfel de mare val de muncă colectivă pentru a se asigura că legea este simțită în prima linie. În cadrul conferinței au fost luate măsuri concrete, odată cu înființarea Grupului de dialog privind responsabilitatea Ucrainei pentru a crește schimbul de informații și conștientizarea tuturor actorilor relevanți. Biroul meu a participat, de asemenea, la o reuniune a echipei comune de anchetă (JIT) privind presupusele crime internaționale de bază comise în Ucraina.
Am subliniat celor prezenți că situația din Ucraina trebuie, de asemenea, să stabilească un nou standard pentru acțiunea concertată pentru a obține responsabilitatea globală pentru crimele internaționale. De la Harkov la Khartoum, de la Kiev la Cox’s Bazar, supraviețuitorii ar trebui să simtă acest sentiment de urgență colectivă și să beneficieze de inovația de care vedem că suntem acum capabili.
Ne menținem angajamentul de a lucra cu toți partenerii din societatea civilă, autoritățile naționale și organizațiile internaționale, astfel încât să putem oferi rezultate tangibile și să demonstrăm relevanța statului de drept în timp real. De asemenea, voi contacta din nou autoritățile Federației Ruse, cărora le voi solicita cooperarea”, a mai declarat Procurorul CPI Karim AA Khan.
Din luna mai 2022, o echipă de anchetatori și analiști se află pe teren, în Ucraina, vizitând locuri unde se presupune că au avut loc atacuri asupra infrastructurii civile critice și case distruse de loviturile cu rachete.
La Conferința “United for Justice”, organizată la Liov de Parchetul General din Ucraina,a participat și o delegație a PÎCCJ din România (adjunctul procurorului general, Cătălin Andrei Popescu, și procurorul șef al Secției Parchetelor Militare, general magistrat Cătălin Ranco Pițu).
În cadrul conferinței a avut loc semnarea amendamentului la JIT Ucraina care permite cooperarea prin intermediul Centrului internațional pentru urmărirea penală a infracțiunii de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA).