Producția de titluri publicate de editurile românești a crescut semnificativ în 2012, în medie fiind editate 91,86 de cărți, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat prin programul Proedit în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER). Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat între 1 și 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate declară că au publicat între 31 și 60 de titluri.
Editurile cuprinse în eșantion au avut în mare parte (61%) o cifră de afaceri sub 500.000 de lei, în timp ce 17% dintre ele au înregistrat venituri între 500.000 de lei și un milion de lei.
Ponderea editurilor a căror cifra de afaceri a fost între un milion de lei și 15 milioane de lei este de 16%, iar cele cu o cifra de afaceri cuprinsă între 15 milioane de lei și 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferentă anului 2012 depășeste 30 de milioane de lei.
42% dintre edituri au avut profit în 2012
De asemenea, 42% dintre editurile care au intrat în eșantion au înregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au înregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar în 57% dintre cazuri activitatea de editare a fost sursa principală a profitului înregistrat.
Cele mai mari probleme cu care se confruntă producția editorială din România sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de producție și scăderea continuă a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa rețelelor de difuzare, respectiv numârul redus de librării.
”În condițiile în care piața cărților din România a scăzut cu până la 50%, editurile au fost nevoite să se replieze, așa cum arată și studiul, si sa se adapteze la noile conditii. Cele mai la indemana metode pentru a face acest lucru au fost scăderea tirajelor și creșterea și diversificarea numărului de titluri. Cultura (în sensul extins al cuvântului, implicând și educația) ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru ca un popor este peste cinci ani ceea ce citește acum. La noi, în ultimii cinci ani, consumul de carte a scăzut drastic și scăderea este continuă, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, a declarat președintele UER, Mario Demezzo.
Organizarea târgurilor de carte (58% mențiuni cumulate) este principala manifestare care ar trebui să fie preocuparea asociațiilor de profil și a viitorului centru național.
De asemenea, 79% dintre reprezentanții editurilor din România declară că simt nevoia unor publicații, site-uri pe teme profesionale, care să permită apariția de articole și dezbaterea pe forumuri a problemelor comune ale reprezentanților breslei.
Programul Proedit este cel mai complex și mai important proiect al UER, susținut cu fonduri europene și care implică, printre altele, organizarea a peste 30 de activități de perfecționare profesională cu 1.000 participanți, editarea a șase manuale și patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea pieței muncii din industria editorială, înființarea și dotarea unui Centru național de formare în cultura scrisă.
Uniunea Editorilor din România (UER) reprezintă cea mai importantă organizație patronală și profesională a editorilor din România.UER include peste 55 de membri din toată țara.