Site icon TIMP ROMÂNESC

Profesori din Basarabia, Serbia și Ucraina, în vizită la Eugen Tomac

Deputatul Eugen Tomac, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, s-a întâlnit astăzi, la Palatul Parlamentului, cu un grup de profesori, studenţi şi elevi români din Basarabia, Serbia şi Ucraina, participanți la şcoala de vară „Noi, cetăţeni interactivi ai Europei”, organizat de grupul de acţiune comună „Iniţiativă pentru Cultură Europeană”.

Cu prilejul întrevederii, deputatul român a prezentat oaspeților săi activitatea comisiei pe care o conduce și propria activitate parlamentară desfășurată în prima parte a acestui an, pornind de la inițiativele legislative și până la proiectele legislative aflate în lucru. Este vorba despre proiectul legislativ privind reducerea taxelor consulare pentru persoanele care doresc dobândirea cetățeniei române și modificarea Legii privind sprijinirea românilor de pretutindeni.

De asemenea, Eugen Tomac a vorbit și despre proiectul de Lege privind protejarea limbii române, pe care îl pregărește pentru următoarea sesiune parlamentară. Prin noua inițiativă legislativă se urmărește, printre altele, instituirea unui mecanism eficient de protejare a limbii române în comunitățile din afara granițelor și monitorizarea tuturor cazurilor de discriminare pe criterii etnice la care sunt supuși românii. De asemenea, deputatul Eugen Tomac a declarat în exlusivitate pentru Agenția Prompt Media, că analizează posibilitatea constituirii unui fond special dedicat acțiunilor de protejare a limbii române în afara granițelor, bani care să fie folosiți în folosul cadrelor didactice care predau limba română în afara granițelor României.

La rândul lor, profesorii din Basarabia, Serbia și Ucraina și-au prezentat problemele cu care se confruntă în mod curent, principalele teme asupra cărora aceștia au insistat fiind legate de dobândirea cetățeniei române și obținerea unui sprijin pentru învățământul în limba română din afara granițelor, dacsălii din Ucraina și Serbia insistând în mod deosebit asupra acestei a doua teme de discuție.

Școala de vară „Noi: cetăţeni interactivi ai Europei” a început luni, 5 august, fiind la cea de-a treia ediție. Proiectul „Noi: cetăţeni interactivi ai Europei” este iniţiat de Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina fiind finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Obiectivul principal al acestui program este angrenarea românilor din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova în promovarea culturii româneşti şi a valorilor europene.

Exit mobile version