Doi profesori români de fizică s-au întors din călătoria vieţii lor, programul astronautic la Honeywell Educators @ Space Academy (HESA). Dupa ce au urmat programul de pregatire a astronauților, profesorii s-au întors acasă cu idei practice pentru revigorarea predării fizicii și aplicarea ei în rezolvarea problemelor vieții reale.
În parteneriat cu U.S. Space & Rocket Center (USSRC), Honeywell (NYSE:HON) a dezvoltat programul premiat de şcolarizare conceput pentru a-i ajuta pe profesorii de matematică şi ştiinţe ale naturii din învăţământul mediu să educe mai eficient elevii în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STEM).
47 de profesori români au fost aleși să participe la programul Honeywell Educators, în 10 ani. În acest an, 204 profesori din 27 de ţări, inclusiv 144 din 43 de state şi teritorii U.S.A., au participat la unul din cele două programe de cinci zile oferite timp de mai multe săptămâni consecutive, începând din 11 – 24 iunie la USSRC, la Huntsville, Ala.
„Honeywell este lider de nivel mondial în ceea ce priveşte educarea profesorilor din domeniul STEM. Aceşti profesori, la rândul lor, inspiră anual zeci de mii de elevi din întreaga lume. Ne face plăcere să fim parteneri cu Honeywell pentru a ajuta la dezvoltarea generaţiei următoare din domeniul STEM”, a observat Dr. Deborah Barnhart, CEO şi director executiv al USSRC.
“A fost o experiență unică ce a exploatat toate aptitudinile unui cadru didactic. Este foarte important pentru un profesor de fizică să poată trăi teoria pe care o predă la clasă de ani buni. Am aflat cum funcționează navetele spațiale, teoria aplicând-o apoi într-un simulator. Am făcut parte din echipa terestră, am jucat rolul cercetătorului și al specialistului care fixează defecțiunile apărute în timpul zborului. Am participat la construirea și lansarea unei rachete. Tot echipa mea a ieșit să repare nava în spațiul cosmic. Absolut toate pot fi aplicate și la clasă și le voi introduce în conținutul optionalului”, consideră Carmen Tănăsescu, profesor de fizică în Brașov.
Începând din 2004, educatorii şi-au împărtăşit experienţa şi cunoştinţele cu peste 2 milioane de elevi, inspirându-i pe mulţi să îşi continue educaţia şi să îşi construiască o carieră în domeniul STEM.
„Acest program are drept principal scop reaprinderea pasiunii profesorilor”, a spus Tom Buckmaster, preşedintele Honeywell Hometown Solutions, iniţiativa globală cetăţenească a companiei care se ocupă de HESA.
„Subiectele din domeniul STEM sunt printre cele mai dificil de predat, dar această experienţă îi ajută pe profesori să descopere noi metode de a prezenta planurile de lecţii în faţa viitoarelor generaţii de ingineri, programatori, matematicieni şi astronauţi”.