După multe negocieri intense, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au căzut în final de acord asupra adoptării rezoluţii care prevede distrugerea arsenalului chimic al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, Rezoluţia nu prevede sancţiuni automate în cazul în care sirienii nu se conformează, aşa cum cerea iniţial Occidentul. Rezoluţia, care ar putea fi adoptată vineri seara, este considerată totuşi un progres diplomatic major, având în vedere că de la începutul conflictului sirian în martie 2011, Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit sa cadă de acord asupra vreunei rezoluţii pentru că Rusia şi China, membri permanenţi ai forului, s-au opus prin veto de trei ori la rând.
Acordul reprezintă un compromis cvasi-total între Statele Unite ale Americii, aliaţii săi – pe de o parte – şi Rusia împreună cu susţinătorii săi, pe de altă parte, cu privire la modul de aplicare a rezoluţiei, scrie Epoch Times. Reprezintă, de asemenea, un viraj remarcabil pentru preşedintele american, care a tot făcut presiuni pentru o intervenţie militară împotriva Siriei înainte de a accepta propunerea Rusiei de permite Siriei să renunţe la arsenalul său chimic.
Diplomaţii au informat că rezoluţia va fi obligatorie şi statuează că în cazul în care regimul sirian nu respectă condiţiile, Consiliul de Securitate va lua măsuri în temeiul capitolului VII din Carta Naţiunilor Unite, care include de la sancţiuni economice la cele militare. Textul rezoluţiei nu precizează ce măsuri se vor lua şi nici nu impune automat vreo sancţiune.
Criticii rezoluţiei au arătat că există posibilitatea ca Rusia, eternul susţinător al regimului Assad, să blocheze din nou rezoluţii, în cazul în care Assad alege să nu se conformeze cu actuala rezoluţie şi doar să tragă de timp. Acest text al rezoluţiei a fost dezbătut joi seara în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, iar votul, la nivel ministerial, este prevăzut vineri.
„Această rezoluţie prevede clar faptul că vor exista consecinţe pentru nerespectarea (acordului – n.r.)”. a declarat joi seară Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU, adăugând că acordul ”este un progres foarte semnificativ cu un Consiliu de Securitate care acţionează unit pentru a impune obligaţii legale şi constrângătoare Siriei pentru prima oară”.
La rândul său, Bashar al-Assad a reafirmat, într-un interviu acordat canalului venezuelean Telsur, că regimul său nu va obstrucţiona destructurarea arsenalului său chimic, subliniind că ţara să se consideră ‘în general angajată în toate convenţiile’ pe care le semnează.Miniştrii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, respectiv SUA, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, urmează să se întâlnească vineri seara la New York cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu mediatorul acestuia în Siria, Lakhdar Brahimi. Ban Ki-moon a declarat că, la finalul acestei reuniuni, să anunţe o dată pentru viitoarea conferinţă de pace în Siria, care are ca scop încheierea conflictului din ţară.
Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Conflictul sirian s-a transformat într-unul internaţional, în care s-au implicat numeroase state ale lumii. Rebelii beneficiază de sprijinul monarhiilor din Golful Persic, al SUA, precum şi al unor state Occidentale, iar regimul lui Bashar al-Assad de ajutorul venit din partea unor state precum Rusia sau Iranul. Mai multe state au acuzat regimul lui Assad că a folosit armele chimice în cadrului unei ofensive, din 21 august, la est şi vest de capitala Damasc, provocând aproximativ 1.500 de morţi, printre care şi 400 de copii, fapt dezminţit de regim.
Potrivit ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.