Un proiect de lege pentru înființarea unei linii telefonice de urgență pentru cetățenii români din străinătatea fost lansat în dezbatere publică de deputatul Tamara Ciofu.
Potrivit propunerii legislative, sistemul va fi operat de MAE și va putea fi apelat gratuit de orice cetățean român care se confruntă cu situații abuzive în afara țării. Inițiativa a fost realizată ca urmare a abuzurilor la care au fost supuși cetățenii români aflați la muncă în Italia sau Spania, mulți dintre aceștia provenind din județul Botoșani.
”Sunt foarte multe situații în care românii ajung sclavi, în sensul propriu, la diverși angajatori obscuri din străinătate, iar cetățenii noștri nu au unde să se adreseze. Am propus să existe un număr de telefon de urgență gratuit 115, asemănător cu numărul 112 din țară, unde cetățenii români din străinătate să poată găsi un sprijin în cazul în care se află în situații dificile”, a declarat Tamara Ciofu.
Parlamentarul a purtat discuții pe această temă și cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, care a inclus județul Botoșani în proiectul pilot pentru campania „Informare acasă! Siguranță în lume!”, destinat românilor care pleacă din țară pentru a munci sau a studia în străinătate. Prima dezbatere publică în cadrul acestui proiect pilot va avea loc la Botoșani, în data de 9 august.
”Am discutat cu doamna ministru despre botoșănenii plecați la muncă în străinătate care s-au confruntat cu multe probleme dificile și am ajuns la concluzia că județul nostru ar trebui inclus în proiectul pilot privind informarea românilor care pleacă pentru o perioadă mai lungă din țară. Campania își propune să informeze cetățenii români cu privire la drepturile pe care le au în Uniunea Europeană, dar și în ce privește riscurile la care se expun când acceptă contracte de muncă în străinătate, fără a cunoaște prea multe despre viitorul angajator”, a explicat Tamara Ciofu, care a adăugat că mai multe detalii despre această campanie de informare vor fi oferite în dezbaterea ce va avea loc în Botoșani.
Suplimentar față de TELVERDE actul normativ propus are în vedere introducerea unor noi metode de informare cu privire la drepturile cetățenilor români care pleacă să lucreze în străinătate, prin obligativitatea afișării de materiale informative la toate punctele de trecere a frontierei, precum și la agențiile de ocupare a forței de muncă care desfășoară activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate. Totodată, proiectul prevede obligația agenților de ocupare a forței de muncă să introducă în contractele individuale de muncă încheiate între angajatorul străin şi angajatul cetăţean român informații privind modalitatea de apelare a liniei telefonice gratuite – TELVERDE și numărul de telefon.