Site icon TIMP ROMÂNESC

Proiect de lege pentru creșterea valabilității pașapoartelor românești

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a depus, cu susținerea a 103 deputați din toate grupurile politice parlamentare, un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Acesta vizează modificarea și completarea articolului 18 al legii.

Proiectul de lege prevede mărirea valabilității pașapoartelor electronice simple de la 5 la 10 ani și alinierea legislației României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și din marile state sau democrații ale lumii.

”Astăzi, termenul de valabilitate al pașapoartelor electronice simple românești este de două ori mai mic decât în cazul pașapoartelor a peste 90% dintre europeni. Acest fapt presupune pierdere de timp și resurse, atât din partea cetățeanului, cât și din partea serviciilor publice comunitare abilitate prin lege cu funcția de eliberarea a pașapoartelor. Totodată, românii plătesc de două ori pe un loc acolo unde majoritatea absolută a cetățenilor europeni plătesc o singură dată. Remarcăm în context că cetățenii români suportă în prezent, pe durata a 10 ani, costuri superioare celor suportate de cetățenii altor state europene. Astfel, suntem datori să acționăm în direcția optimizării condițiilor cetățenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum și reducerii la jumătate a sarcinii administrative și birocratice a Serviciilor Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple”, a spus Codreanu.

Termenele de valabilitate a pașapoartelor simple electronice sunt dublu inferioare termenelor de valabilitate ale cărților de identitate ale cetățenilor români. De asemenea, termenele de valabilitate ale pașapoartelor electronice eliberate cetățenilor români sunt dublu inferioare față de termenele de valabilitate ale pașapoartelor simple electronice eliberate cetățenilor majorității statelor membre ale Uniunii Europene sau vecine României (5 ani în România față de 10 ani, de exemplu, în state comunitare precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Letonia,  Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria sau state vecine extracomunitare precum Republica Moldova, Serbia și Ucraina). Termenul de valabilitate este de 10 ani și în cazul pașapoartelor simple electronice eliberate cetățenilor Australiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Canadei, Braziliei, Elveției, Federației Ruse, Georgiei, Japoniei, Indiei, Islandei, Israelului, Libanului, Mexicului, Norvegiei, Republicii Macedonia, Republicii Populare Chineze, Republicii Africa de Sud, Statelor Unite ale Americii”.

Exit mobile version