Site icon TIMP ROMÂNESC

Proiect pentru limitarea abandonului şcolar

Abandonul şcolar se dovedeşte o boală incurabilă pentru sistemul de învăţământ românesc. Cel mai mult suferă copiii de la sate, unde rata de abandon depăşeşte 25%. Cum autorităţile nu au găsit niciun remediu în ultimii ani, organizaţiile neguvernamentale încearcă să găsească soluţii. În judeţul Braşov, de exemplu o asociaţie a iniţiat programul ”Magazinul Clasei” care a dublat, în unele situaţii, numărul copiilor care vin la ore.

Ideea Magazinului Clasei e simplă. Elevii care vin la şcoală sunt recompensaţi cu puncte, cu ajutorul cărora pot obţine diverse produse din magazin. Vinerea se calculează punctajul fiecărui elev.

Elevii învaţă astfel de mici cum să-şi gestioneze banii şi cum să-şi facă cumpărăturile. Ei pot să-şi aleagă din magazin rechizite, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi chiar jucării. Cu 10 puncte pot să-şi cumpere o pereche de pantofi, iar cu 15 un ghiozdan.

Statisticile arată că există o legătură între abandonul şcolar şi săracie. Părinţii care nu îşi permit să le cumpere copiilor haine, încălţăminte, rechizite sau alte lucruri necesare decid de multe ori ca, după ce aceştia merg un an sau doi la şcoală, să nu-i mai trimită.

Şcolile şi grădiniţele din 5 sate braşovene folosesc magazinul clasei, iar succesul pe care l-a avut până acum încurajează extinderea lui şi în alte şcoli. Produsele din Magazinul Clasei sunt obţinute prin donaţii primite de asociaţie. – sursa: Stiri.tvr.ro

Exit mobile version