Guvernele României și Bulgariei își vor coordona prioritățile în perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene și vor amplifica colaborarea în domeniile comune de interes, îndeosebi economic, energie, transporturi, conform celor agreate în cea de-a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne).“Este foarte important ca România și Bulgaria să militeze împreună, la nivelul Uniunii Europene, pentru păstrarea Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune./…./Este esențială, de asemenea, Politica privind securitatea comună europeană având în vedere că suntem două țări aflate la granița estică atât a UE, cât și a NATO”, a declarat premierul Mihai Tudose la finalul reuniunii comune a celor două guverne.
Prim-ministrul român a subliniat că accentul discuțiilor a fost pus asupra proiectelor de interconectare în domeniile economic, energie și transporturi: “Scopul celor două țări nu este să construiască un pod, ci podul, calea ferată sau autostrada să fie mijloacele prin care economiile noastre să devină competitive în Uniunea Europeană”.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a subliniat oportunitatea întăririi conectivității dintre cele două țări, în beneficiul cetățenilor și operatorilor economici.
Guvernele României și Bulgariei au stabilit un mecanism permanent de lucru care include întâlniri lunare ale prim-miniștrilor, miniștrilor și experților din ministere.
De asemenea, în contextul ședinței comune au fost semnate o serie de documente bilaterale care privesc cooperarea sectorială.
Astfel, miniștrii Afacerilor Interne român și bulgar, Carmen Daniela Dan și, respectiv, Valentin Radev, au semnat un Protocol între cele două instituții pentru implementarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind readmisia cetăţenilor proprii și a străinilor.
Documentul stabilește punctele de frontieră prin care se va face readmisia și tranzitul persoanelor care fac obiectul acordului.
Astfel, pentru partea română, punctele de trecere a frontierei stabilite conform Protocolului sunt cele de la Calafat, Bechet, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Ostrov, Negru Vodă, Vama Veche și Aeroportul Internațional București ”Henri Coandă”.
Pentru partea bulgară, punctele de frontieră prin care se va face readmisia sunt cele de la Vidin, Oryahovo, Nikopol, Svishtov, Ruse, Tutrakan, Silistra, Kardam, Durankulak și Aeroportul din Sofia.
Documentul prevede că orice eventuală modificare intervenită în lista punctelor de trecere a frontierei va fi notificată prin canale diplomatice.
Autorităţile responsabile cu implementarea acordului vor fi ministerele Afacerilor Interne din cele două țări, fiind stabilite atribuțiile atât la nivel central, cât și la nivel teritorial.
Protocolul detaliază totodată procedura de readmisie, actele doveditoare necesare, prezumțiile privind intrarea pe teritoriu și termenele pentru procesarea solicitărilor și a notificărilor oficiale. Alte detalii incluse în document se referă la procedura de escortă, costuri, limba de lucru în derularea procedurilor de readmisie și soluționarea eventualelor diferende.
Un alt document agreat la Varna a fost declarația comună a Ministerului Muncii și Justiției Sociale din România și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Bulgaria, semnată de miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Biser Petrov.
- Cele două ministere au convenit să consolideze colaborarea prin schimb de informații și expertiză cu privire la politici și practici în domeniu și să intensifice cooperarea transnațională prin intermediul Fondurilor Structurale și de Investiții Europene (ESIF), în următoarele domenii:
- Ocuparea tinerilor și Pachetul de Mobilitate a Muncii;
- Egalitatea de gen și combaterea violenței domestice;
- Protecția copilului;
- Securitatea și sănătatea în muncă;
- Incluziunea socială a minorității rome;
- Modele de securitate socială;
- Măsuri și bune practici în domeniul incluziunii sociale;
Combaterea muncii nedeclarate (prin derularea de inspecții comune ale organismelor competente în domeniul inspecției muncii);
Politici și programe în domeniul ocupării și schimb de bune practici între organismele competente în domeniul ocupării forței de muncă.
De asemenea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat din România, Ilan Laufer, și ministrul economiei din Republica Bulgaria, Emil Karanikolov, au semnat un Protocol de înțelegere încheiat între Agenția Invest Bulgaria și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Documentul va reprezenta baza pentru dezvoltarea unor relații comerciale strânse și pentru creșterea volumului de investiții bilaterale.
Protocolul va permite schimbul de informații – cu privire la metodele de atragere a investițiilor, date publice de statistică, rapoarte de analiză -, suport informațional reciproc în implementarea diferitelor tipuri de activități în Bulgaria și România ce promovează atragerea investițiilor mutuale, colaborare pentru dezvoltarea unei economii sustenabile și cooperare în cazul proiectelor și programelor conectate la parteneriatul dintre public și privat.
Un Acord privind acordarea unui loc de refugiu pentru adăpostirea navelor care necesită asistență a fost încheiat între Autoritatea Navală Română și Administrația Maritimă Bulgară. Potrivit acestui document cele două instituții vor coopera atunci când asigură un loc de refugiu navelor ce necesită asistență pentru a evita riscurile inutile pentru navă și pentru mediul înconjurător, după ce opțiunile naționale au fost luate în calcul și au ajuns la concluzia că aceasta este soluția cea mai bună pentru siguranța navei.
Acordul a fost semnat de Alexandru Mezei, director general au Autorității Navale Române, și Zhivko Petrov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.
Un alt document parafat astăzi este Contractul privind furnizarea reciprocă de urgență a energiei din afara țării pentru securizarea serviciilor sistemului între sistemele energetice ale României și Bulgariei între Transelectrica S.A. și Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS). Astfel, cele două părți au agreat condițiile în care își vor acorda asistență în caz de urgență energetică, în timp real, folosind rezervele disponibile, fără a pune în pericol sistemul energetic național. Actul a fost semnat de Corina Popescu, director general al Transelectrica, din partea română, și de Ivan Yotov, director executiv ESO EAS, din partea bulgară.