Site icon TIMP ROMÂNESC

Proiectul BRUA, proiect strategic pentru ţară şi regiune

Guvernul României salută semnarea de către operatorul român de transport al gazelor naturale SNTGN Transgaz SA și Agenția Europeană pentru Inovare și Rețele/INEA a acordului privind alocarea grantului de 179 de milioane de euro în vederea realizării infrastructurii de pe teritoriul României a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).

TRANSGAZ, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Romania a semnat cu reprezentanţii Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, la Budapesta, Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin România a coridorului de transport Bulgaria- România-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizări din cadrul cooperării regionale CESEC. În urma acordului, Transgaz primeşte 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Semnarea Contractului de finanțare CEF (Connecting Europe Facility) de Dirk Beckers, director executiv INEA (The Innovation and Networks Executive Agency), Ion Sterian, președinte al Consiliului de Administrație al SNTGN Transgaz SA, și Petru Ion Văduva, director general al SNTGN Transgaz SA, s-a efectuat în prezența vice-președintelui Comisiei Europene împuternicit cu Uniunea Energetică Maroš Šefčovič, a comisarului pentru Energie și Schimbări Climatice Miguel Arias Cañete și Victor Grigorescu, ministrul Energiei din România. Urmare a susținerii financiare din partea UE, Transgaz  va avea posibilitatea să consolideze până în anul 2020 o parte importantă a sistemului de transport gaze naturale din România, în beneficiul securității în aprovizionarea cu gaze a României și a regiunii.

Semnarea finanțării ea avut loc în ziua în care România celebrează Ziua Gazistului.

Proiectul BRUA este un proiect strategic pentru ţară şi regiune, contribuind la dezvoltarea economică a României prin relansarea industriei sectoriale pe orizontală. Se estimează că acest proiect  va permite crearea a cca.4000-5000 locuri de muncă pe durata execuției, respectiv cca.300-400 locuri de muncă pe durată nedeterminată. Proiectul se află în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I.

La evenimentul de la Budapesta au fost prezenți ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, ambasadorul Mihnea Constantinescu, coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică, directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale din cadrul Transgaz, Ciprian Alic, precum și  reprezentanți ai Comisiei Europene, între care directorul general al DG Energy, Domenique Ristori.

Au fost semnate, de asemenea, declarații comune de către guvernele și operatorii de sisteme de transport din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria privind cooperarea în cadrul unor proiecte în domeniul gazelor de-a lungul așa-numitului „Coridor vertical”. În plus, operatorii de sisteme de transport din Ucraina, România, Bulgaria și Grecia au semnat un memorandum de înțelegere privind fluxurile inverse în gazoductul transbalcanic. Miniștrii au salutat, de asemenea, finalizarea iminentă a conductei de interconectare dintre Bulgaria și România și proiectul de consolidare a rețelei bulgare, în vederea unor noi interconexiuni cu statele vecine.

În ceea ce privește proiectele viitoare, miniștrii de resort s-au angajat să finalizeze în mod rapid celelalte patru proiecte prioritare: terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Croația și infrastructura de racordare a acestuia cu Ungaria, conducta de interconectare dintre Grecia și Bulgaria și cea dintre Bulgaria și Serbia.

Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă, a accesului la surse și trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze și a interconectării la piața energetică regională și europeană. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi  oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră.

Acordul este rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse de companii românești pe lista obiectivelor strategice prioritare ale Uniunii Europene, pentru a primi sprijin financiar.

Secțiunea din România a coridorului de transport al gazelor BRUA a fost selectată în competiția din cadrul formatului regional CESEC ca fiind o prioritate europeană, contribuind la procesul de integrare a pieței, respectiv la încurajarea competitivității și la consolidarea siguranței în aprovizionare a UE.

Guvernul României își exprimă susținerea, în continuare, pentru eforturile și demersurile ce privesc implementarea acestui important obiectiv energetic atât în plan intern, cât și în relația cu Comisia Europeană și cu alți parteneri externi.

În 2014, „simulările de criză” ale Comisiei au arătat că regiunea este extrem de vulnerabilă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze de către furnizorul cel mai important și, în multe cazuri, unic. În plus, consumatorii au plătit de-a lungul anilor considerabil mai mult pentru gaze în această regiune în comparație cu Europa Centrală și de Vest. Principalele motive sunt lipsa unei infrastructuri transfrontaliere și aplicarea deficitară a normelor pieței energetice care ar permite furnizarea de gaze în condiții de siguranță de către o gamă largă de furnizori, la prețuri accesibile pentru consumatori.

De la lansarea ei de către Comisie în 2015, Inițiativa CESEC a condus deja la dezvoltarea rapidă a infrastructurii în regiune și la punerea în aplicare a normelor pieței UE care contribuie la garantarea unor prețuri mai echitabile pentru consumatori și la funcționarea eficientă a piețelor energetice concurențiale. Uniunea energetică are scopul de a garanta faptul că toate țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puțin trei surse diferite de energie în viitor, iar Comisia lucrează intens pentru a se asigura că toate țările din regiunile respective sunt bine conectate cu restul Europei.

 

Exit mobile version