“Oficial, 102.000 de români locuiesc în Piemonte. În realitate, din cauza muncii la negru şi a sclavagismului modern, sunt mult mai mulţi”
Proiectul “Vreau să lucrez legal în Europa mea”, organizat iniţiat de Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) în Sicilia, pentru a lupta împotriva muncii ”la negru” şi a sclavagismului modern, a fost extins şi în regiunea italiană Piemonte, unde locuiesc oficial peste 102.000 de români adică 35,4% din populaţia străină.
Potrivit C.A.P.I.M.E.D., din cauza îngrijorătorului fenomen care a căpătat amploare în ţările Uniunii Europene, dar mai ales în Italia, unde locuiesc peste un milion de români, doar în regiunea Piemonte sunt înregistraţi oficial de aproximativ 4-5 ori mai puţini români decât datele reale. Totodată, Confederaţia afirmă ca femeile românce sunt cele mai expuse la fenomen, majoritatea dintre ele lucrând ca “badante” (îngrijitoare de bătrâni). ”După cercetări amănunţite, am hotărât să extindem proiectul în regiunea italiană Piemonte, în special în Torino, pe care am declarat-o o regiune vulnerabilă din cauza plângerilor din ce în ce mai dese venite din partea concetăţenilor noştri care locuiesc în acea zonă. Oficial, peste 83.500 de femei locuiesc în Piemonte, însă în realitate, numărul lor este cel puţin triplu. Există discrepanţe majore între numărul oficial şi cel real, deoarece peste 60% dintre badante lucrează “la negru”, cele mai multe dintre ele, în condiţii inumane”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 26 de ani în Italia şi de 7 ani prezentă în Sicilia.
Se cere înfiinţarea de urgenţă a unui sindicat românesc în Italia
În acest context, Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) cere Guvernului României, în special Ministerului de Externe şi Ministerului Muncii, înfiinţarea de urgenţă a unui sindicat românesc în Italia, pentru a-i oferi Confederaţiei pârghiile necesare pentru reprezentarea oficială a românilor care lucrează în Italia şi pentru a lupta cu fenomenul muncii ”la negru” şi al sclavagismului modern.
“Suntem foarte mâhniţi de nepăsarea şi dezinteresul total manifestat în special de Ministerul Muncii faţă de problemele reale ale concetăţenilor noştri care locuiesc şi muncesc în Italia. De ce au în titulatură ministerului “munca, familia, protecţia sociala şi persoanele vârstnice”, dacă nu se ocupă nici de muncă, nici de familie, nici de protecţie socială şi nici de persoanele vârstnice? De ce plătim acest minister, care se laudă cu transparenţa decizională, dacă nu îşi face treaba şi faţă de românii din Italia? Primim zilnic plângeri, însă este foarte greu să duci o luptă atât de grea şi de importantă pentru, până la urmă, siguranţa românilor din Italia, dacă autorităţile române nu oferă minimum de sprijin de care avem nevoie… şi când spun minimum de sprijin, mă refer, în special, la înfiinţarea unui sindicat românesc în Italia. Doresc să le mulţumim tuturor partenerilor noştri, care ne sprijină necondiţionat în toate activităţile noastre şi să-l felicit pe domnul Cristinel Cristea, Director Regional în Piemonte în cadrul proiectului, care a avut curajul să se alăture nouă în această misiune extrem de importantă pentru românii care vor să lucreze legal în Italia”, declară Carmen Luminița Andrei.