În săptămâna 10-14 noiembrie, la Parlamentul European are loc expoziția „Brâncoveanu 300 – tradiția continua”, găzduită de europarlamentarul român Adina Vălean, vicepreședinte al Parlamentului European.
„Ideea de a aduce această expoziție a Parlamentului este pentru a reaminti românilor și arăta europenilor că în istoria noastră timpurie, prin exemplul edificator al realizărilor domnitorului Constantin Brâncoveanu, România a făcut și face parte din patrimoniul cultural european. Noi nu ne aflam la începutul căii noastră de integrare, iar această expoziție arată europenilor că nu este atât de dificil pentru o țară din Est să fie cu adevărat europeană, chiar și în accepțiunea occidentală a termenului. Astăzi facem un pas spre promovarea culturii romanești în capitalele europene ca principal vector de imagine al României” a afirmat eurodeputatul Adina Vălean cu prilejul evenimentului de deschidere
Expoziția marchează 300 ani de la martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Moștenirea lui europeană a continuat și continuă să inspire cultura, arta și arhitectură noastră.
Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu, domnitor al Țării Românești, de al cărui nume se leagă sinteza originală dintre arta neobizantină și renașterea italiana, numită „stilul brâncovenesc”. Expoziția, constând în 25 de panouri care ilustrează prin intermediul unor fotografii artistice – principalele ctitorii ale lui Constantin Brâncoveanu, pagini din cărți tipărite în limbile turcă și arabă, detalii de fresce si reinterpretarea moderna a culturii brâncovenești prin monumentele arhitecturale din secolele XIX-XX. Expoziția „Brâncoveanu 300” este realizata in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si cu Uniunea Arhitecților din Romania.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta ambasadorului Mihnea Motoc, reprezentant Permanent al României pe lângă UE, Ștefan Tinca, ambasadorul României în Regatul Belgiei, Robert Adam, directorul ICR Bruxelles, prof. univ. dr. Emil Barbu Popescu, președintele Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, arh. dr. Viorica Curea – presedintele Uniunii Arhitecților, prof. dr. Alin Ciupală, reprezentantul Facultății de Istorie din cadru Universității București, acad. Răzvan Theodorescu (autor al expoziției), președintele Secţiei de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, prof. dr Augustin Ioan (autor al expoziției), prof dr. Marius Marcu Lăpădat (autor al expoziției), decanul Facultății de Design Interior.