Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European (AFCO), un raport referitor la modificarea tratatului pe procedurile legislative, prin care cere definirea obligativității principiului cooperării loiale în procesul decizional european, justificarea legală a tuturor veto-urilor, limitarea amânării deciziilor de către Consiliu și propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale. Negrescu s-a referit în mod explicit la situația creată de veto-ul Austriei privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispozițiilor tratatului și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Totodată, propune ca Parlamentul European să dispună limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat și solicită creșterea rolului avizului dat de legislativul european și Comisia Europeană, a explicat deputatul european Victor Negrescu, care a argumentat că problema votului pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost amânată timp de 11 ani.
”Trebuie clarificat echilibrul instituțional, interinstituțional. Rolul, puterile și prerogativele Parlamentului, apărând aceste prerogative, dar și apărând și procedurile care sunt în vigoare, cum ar fi să nu fie considerată o procedură ca fiind de mâna a doua, pentru că nu ar fi corect, nu este așa. Sunt convins că în diferitele noastre întâlniri vom reuși să clarificăm lucrurile, vom primi o poziție puternică din partea Parlamentului”, a completat Negrescu după intervenția raportorilor din umbră și a câtorva alte intervenții ale membrilor Comisiei AFCO.
Propunerea de raport urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.