Deputații europeni au adoptat o serie de propuneri pentru consolidarea dreptului cetățenilor mobili din UE de a vota și de a candida la alegerile europene din țara în care își au reședința.
Cu 18 voturi pentru, 4 împotrivă și 0 abțineri, Comisia pentru Afaceri Constituționale a adoptat proiectele de propuneri pentru a face alegerile europene „mai accesibile, mai competitive și mai europene”.
Între altele, deputații europeni doresc să introducă următoarele obligații pentru toate statele membre:
- permiterea înregistrării de îndată ce alegătorul se înregistrează pentru rezidență;
- informarea cetățenilor mobili într-o limbă oficială a UE pe care aceștia să poată înțelege despre drepturile lor și termenele limită viitoare;
- asigurarea acelorași standarde pentru depunerea candidaturilor pentru cetățenii UE naționali și mobili;
- facilitarea exercitării dreptului de vot de către grupurile vulnerabile și marginalizate, inclusiv persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, persoanele fără adăpost și persoanele aflate în închisoare care se bucură de drepturile lor de vot.
- luarea în calcul a introducerii votului prin corespondență, votului fizic în avans, votului prin împuternicire, secțiilor de votare mobile și votului electronic și online pentru alegerile europene.
Deputații au convenit, de asemenea, să elimine așa-numitele dispoziții de „derogare” care permit unui stat membru să restricționeze dreptul de a vota și de a candida la alegerile europene pentru cetățenii mobili din UE atunci când populația acestora crește la peste 20% din toți cetățenii UE (cetățeni și mobili) care locuiesc în teritoriul său.
Raportul întocmit de eurideoutatul Damian Boeselager (Verzi/ALE, DE) urmează să fie depus în sesiunea plenară din decembrie de la Strasbourg pentru a finaliza procesul la timp pentru alegerile europene din 2024. Articolul 22 din TFUE stabilește o procedură legislativă specială pentru aceste reguli: votul în unanimitate în Consiliu, după o consultare cu Parlamentul.
În luna noiembrie 2021, Comisia a publicat propunerea privind drepturile electorale ale cetățenilor europeni urmărind să mărească numărul de alegători și candidați în rândul celor peste 11 milioane de cetățeni europeni mobili în vârstă de vot. De asemenea, include garanții pentru ca cetățenii mobili să nu fie scoși din registrul alegătorilor din țara lor de origine.
Potrivit datelor din 2020, ponderea cetățenilor UE mobili în populația totală cu drept de vot variază foarte mult între țările UE. Este de departe cel mai mare din Luxemburg (40,4%) și cel mai scăzut din Polonia (0,09%). În Cipru, Irlanda, Belgia, Austria și Malta, ponderea cetățenilor UE care nu sunt cetățeni ai UE care au vârsta peste 18 ani reprezintă între 7 și 14% din electorat.