Site icon TIMP ROMÂNESC

Protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, în dezbatere

Deputatul de Diaspora Ovidiu Raeţchi anunță că a finalizat draftul proiectului de lege prin care îşi propune să prevină abuzurile ”din ce în ce mai frecvente” ale firmelor de plasare a forţei de muncă asupra muncitorilor români.

Până la1 aprilie, deputatul lasă în dezbatere publică amendamentele pe care intenționează să le aducă Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, pentru ca ulterior să le introducă în circuitul legislativ.

Printre altele Raețchi intenționează să introducă obligativitatea, pentru agenţiile de ocupare a forţei de muncă, de a se asigura că viitorul contract individual de muncă între angajatorul străin şi angajatul român este încheiat în România, înainte de părăsirea teritoriului ţării către locul de muncă, sau în maxim 3 zile de la sosirea în ţara în care cetăţeanului român urmează să desfăşoare activitatea lucrativă.

De asemenea, deputatul propune ca ITM-urile să afișeze pe site-uri, într-un loc vizibil,   listele cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă actualizate lunar, )   lista agențiilor de ocupare a forței de muncă care au sau au avut mai mult de 5 procese în care reclamanți sunt solicitanții de locuri de munca în străinătate sau angajații cetățeni români, precum și lista agenților ocupare a forței de muncă sancționați de ITM și motivul sancțiunii.

Tot pentru protejarea muncitorilor români, Raețchi propune și o serie de sancțiuni pentru agențiile de plasare a forței de muncă, care merg până la 30.000 lei.

În ceea ce priveşte netransmiterea situației trimestriale către ITM, amenzile ar putea ajunge până la 25.000 lei.

 

Exit mobile version