Acasă Cultura / Culte Protecționismul pe piața internă nu va rezolva problema dumping-ului social

Protecționismul pe piața internă nu va rezolva problema dumping-ului social

Foto: Senat.ro

Senatorii Radu Oprea și Vasile Ilea au participat la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană desfășurată la Tallinn, Estonia, în perioada 30-31 octombrie.

Această conferință oferă un cadru pentru discuții și cooperare pentru parlamentele naționale ale statelor membre în problemele legate de finanțe, buget și economie. Agenda conferinței a avut 4 sesiuni de lucru: Viitorul UEM – Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța și cadrul juridic al UE; Reformele naționale, asistența financiară și programele de investiții; Colectarea eficientă a taxelor; Provocări pentru bugetul UE.

Principalii vorbitori ai evenimentului au fost comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Euro și dialogul social, responsabil de Stabilitatea Financiară, Serviciile Financiare și Uniunea Piețelor de Capital,  Roberto Gualtieri, președintele Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, Günther H. Oettinger, comisar european pentru buget și resurse umane și Isabelle Thomas, membră a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, co-raportor pentru documentul de reflecție privind viitorul finanțelor UE.
În cadrul primei sesiuni de lucru, senatorul Radu Oprea a evidențiat importanța Președinției României a Consiliului UE în 2019, președinție ce va avea de gestionat și finalizat dosare importante ca Brexit sau Cadrul Financiar Multianual UE. De asemenea, a subliniat faptul că România apreciază propunerile președintelui Junker în ceea ce privește consolidarea UEM, pe baza unei abordări incluzive și transparente, atât față de statele membre, cât și față de statele membre care nu sunt în zona euro, precum și asistența tehnică și financiară oferită statelor care vor să adere la zona euro. Senatorul  a atras însă atenția asupra necesității simplificării și a transparenței normelor europene pentru a sprijini statele membre în reducerea decalajelor de dezvoltare și stimularea creșterii economice.

Totodată, demnitarul român și-a exprimat scepticismul cu privire la beneficiile stabilirii unei condiționalități sau legături directe între recomandările specifice fiecărei țări și finanțarea din bugetul comunitar. În plus, o arhitectură bugetară cu un buget separat al zonei euro ar putea avea un impact important asupra politicilor tradiționale (politica agricolă comună și politica de coeziune) care sunt esențiale pentru reducerea disparităților dintre statele membre, sporindu-se astfel disparitățile economice dintre statele membre ale Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al 4-lea panel de lucru, senatorul Radu Oprea a subliniat necesitatea ca bugetul european viitor să asigure o abordare echitabilă între noile priorități și politicile europene tradiționale care au contribuit deja la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă la nivelul UE, punând accent pe menținerea rolului politicii de coeziune și a politicii agricole comune  în centrul proiectului european și a perspectivei post-2020 a CFM. O soluție viabilă ar fi o mai mare vizibilitate și o mai bună comunicare a rezultatelor politicii de coeziune, ca instrument eficient pentru redobândirea încrederii cetățenilor europeni în proiectul european.

Senatorul român a concluzionat subliniind că protecționismul pe piața internă nu va rezolva problema migrației economice, așa-zisul “dumping social”, singura soluție fiind solidaritatea și reducerea inegalităților economice în Europa.