Site icon TIMP ROMÂNESC

Provocări și soluţii comune pentru menținerea tinerilor pe piața muncii

Astăzi și mâine are loc, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, conferinţa cu tema „Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluţii comune”.

 Evenimentul este parte a programului preşedinţiei în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), deţinută de România, în intervalul 2013-2014, şi este organizat de MEN, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, sub egida Guvernului României şi a Comisiei Europene, anunţă promptmedia.ro

Conferinţa îşi propune să analizeze modul în care cooperarea şi schimbul de bune practici în domeniul educaţiei, formării profesionale şi al ocupării forţei de muncă pot conduce la intervenţii publice eficiente pentru sprijinirea tinerilor, în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă şi în programe de educaţie sau formare profesională.

Deschiderea oficială a conferinţei are loc, astăzi, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a comisarului european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, a preşedinţilor Comisiilor de Învăţământ din cele două Camere ale Parlamentului României, Ecaterina Andronescu şi Angel Tîlvăr, şi a ministrului Educaţiei şi Cultelor din Grecia, Konstantinos Arvanitopoulos.

Conferinţa de la Bucureşti va reuni autorităţi publice, organizaţii internaţionale, reprezentanţi ai lumii academice şi ai mediului de afaceri din statele membre ale Uniunii Europene, EFTA, Balcanii de Vest, Turcia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi delegaţii din unele state participante la Uniunea pentru Mediterana. Printre personalităţile prezente la eveniment se vor afla şi Maia Sandu, ministru al Educaţiei din Republica Moldova, şi Octavian Bodişteanu, ministru al Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.

În cadrul acestui eveniment, mâine, va avea loc lansarea programului european Erasmus+, în prezenţa comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

România va primi aproape 52 de milioane euro în 2014 în cadrul programului Erasmus+, ceea ce înseamnă o creștere cu 11 % în comparație cu finanțarea primită anul trecut prin programul pentru învățarea pe tot parcursul vieții și programul „Tineret în acțiune”. Nivelul de finanțare va crește în fiecare an până în 2020. România poate, de asemenea, beneficia de bursele Jean Monnet pentru studii privind integrarea europeană realizate în instituții de învățământ superior și pentru proiecte transnaționale în domeniul sportului.

Între 2007 și 2013, aproximativ 80 000 de studenți, tineri, profesori, formatori și animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învățarea pe tot parcursul vieții și al programului „Tineret în acțiune”, care au fost înlocuite de programul Erasmus+.

Programul Erasmus+ este lansat într-un moment în care în Europa există 26 de milioane de șomeri, dintre care aproximativ șase milioane sunt tineri. În România 185.000 de tineri sunt înregistrați ca șomeri, rata șomajului în rândul tinerilor fiind de peste 23 %.

În același timp, în Europa există peste două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăți în a recruta personal cu competențele necesare.

Bugetul programului Erasmus+ pentru următorii șapte ani este de 14,7 miliarde euro, cu 40 % mai mult decât bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013. Fiecare stat membru va beneficia de o creștere semnificativă a finanțării pe durata programului.

Pe lângă faptul că va oferi oportunități de mobilitate individuale, Erasmus+ va crește calitatea și relevanța sistemelor europene de educație, formare și tineret, prin acordarea de sprijin pentru formarea personalului didactic și a animatorilor pentru tineret, precum și prin stabilirea de parteneriate mai strânse între sistemul de educație și angajatori.

Bugetul de 14,7 miliarde euro ia în considerare estimările privind inflația în viitor. Se estimează că se vor aloca fonduri suplimentare pentru programele de schimb din învățământul superior și pentru sprijinul administrativ acordat țărilor din afara UE. Decizia privind fondurile suplimentare disponibile va fi confirmată în cursul anului 2014.

Pentru prima dată, Erasmus+ oferă sprijin pentru sport. Bugetul prevăzut în acest sens, de aproximativ 265 milioane euro pe o perioadă de șapte ani, va contribui la combaterea unor probleme transfrontaliere cum ar fi meciurile aranjate și dopajul. De asemenea, vor fi sprijinite proiecte transfrontaliere la care participă organizații active în domeniul sporturilor de masă și care promovează, de exemplu, buna guvernanță, egalitatea între femei și bărbați, incluziunea socială, carierele duble și activitatea fizică pentru toți.

Exit mobile version