Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său bulgar, Rumen Radev. Cei doi oficiali au avut discuţii pe teme de politică europeană şi au susţinut o declaraţie de presă comună.
“Am exprimat interesul comun pentru continuarea relaţiilor economice, cu accent pe energie şi transporturi. Asigurarea securităţii energetice constituie o prioritate pentru ambele ţări. Am discutat despre pregătirea preşedinţiilor UE: Bulgaria, în 2018, noi, în 2019. Susţinem o Uniune puternică, aproapiată de cetăţeni, care asigură securitatea internă şi externă şi prosperitatea cetăţenilor. Am salutat interesul preşedintelui Radev în domeniul statului de drept, arătând că România este gata să împărtăşească Bulgariei experienţa din domeniul luptei anticorupţie. Am abordat provocările din zona Mării Negre”, a subliniat Klaus Iohannis în cadrul declaraţiei comune.
“Modelul românesc şi-a dovedit eficienţa. Eu am citit şi în Bulgaria câţiva indicatori cantitativi în ceea ce priveşte condamnările, restituirea prejudiciilor. Cel mai important este că modelul românesc este unul reuşit, care a unit într-un singur organism cu atribuţii clare în ce priveşte corupţia la nivel înalt şi acest organism reuneşte specialişti şi procurori şi anchetatori, specialşti în domeniul IT, contabili, specialişti în domeniul bancar, astfel încât într-adevăr să se depisteze toate schemele de corupţie”, a afirmat şi Rumen Radev.
„Vizita are ca scop aprofundarea dialogului politic româno-bulgar pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene şi internaţionale. În cadrul discuţiilor va fi abordată şi continuarea dezvoltării relaţiilor economice, precum şi a cooperării sectoriale, în special în domenii precum energia şi transporturile, în contextul în care România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană, iar tendinţa de creştere a volumului schimburilor bilaterale s-a menţinut în ultimii ani”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, au fost analizate modalităţile concrete de coordonare în vederea promovării intereselor şi obiectivelor comune în cadrul UE. Aprofundarea dimensiunii europene a relaţiei bilaterale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria şi România vor deţine Preşedinţia Consiliului UE, în Semestrul I din 2018, respectiv în Semestrul I din 2019.
Totodată, pe agendă s-au aflat aspecte privind cooperarea în cadrul NATO şi provocările de securitate în regiunea Mării Negre, Vecinătatea Estică, respectiv cooperarea la nivel regional.