Parlamentul European credita duminică seară grupul Partidului Popular European (PPE) cu 186 de locuri în viitoarea legislatură, în baza unei proiecţii realizate plecând de la estimări din 15 ţări, între care şi România.
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar urma să obţină 133 de locuri, iar Renew Europe 82 de locuri, conform proiecţilor.
Grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură „marea coaliţie”, ar urma să cumuleze 392 de locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.
Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) este creditat cu 70 de locuri, potrivit noii proiecţii bazate pe estimări din 15 ţări.
Grupul Identitate şi Democraţie (ID) ar urma să obţină 60 de locuri, după ce a capitalizat rezultatele foarte bune din Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale să nu fie atribuite acestuia în prima proiecţie a PE.
Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană ar urma să obţină 53 de locuri, iar Grupul Stângii – GUE/NGL – 36 de locuri.
Deputaţii neafiliaţi ar urma să obţină 50 de locuri, iar partidele intrate în categoria „Alţii”, respectiv care nu sunt încă afiliate unui grup constituit în PE, alte 50 de locuri.
Pe baza estimărilor naționale disponibile, realizate de Verian, sau a exit-pollurilor rezultate în urma alegerilor și publicate într-un anumit stat membru după închiderea urnelor, realizate de institute naționale de sondare a opiniei publice cunoscute și de încredere, în România scorurile obținute pentru Parlamentul European arata astfel:
- Alianţa Electorală PSD PNL – 53%
- Alianţa AUR – 15%
- Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei – 11%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 5%
- Candidați independenți – 4%
- Partidul S.O.S. România – 4%
- REPER – 3%
- Partidul Umanist Social Liberal – 3%
- Alții – 2%.
Potrivit estimării pentru România, S&D ar urma să obţină cele mai multe locuri, respectiv 13, în timp ce PPE este creditat cu unul mai puţin. Renew Europe ar urma să obţină în România două mandate, iar grupul ECR unul, în timp ce „alţii” vor obţine 5 mandate. La categoria „alţii” intră în România partidul AUR, care încă nu este afiliat la grupul ECR, deşi şi-a anunţat intenţia de a solicita afilierea.
Prezenţa provizorie estimată la alegerile europene este de 51%, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. În urmă cu 5 ani prezenţa la vot a fost de 50,66%.