„Inițiativa de a institui Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer este un adevărat mesaj de speranță pentru cei care, din păcate, descoperă că au acest diagnostic. Puterea exemplului celor care au învins boala poate avea un efect mobilizator și încurajator, totodată. Încrederea că și tu poți trece peste o astfel de încercare înseamnă că ai deschis calea spre vindecare, cu sprijinul prețios al medicilor și acces la tratamente. În tot acest efort, rolul autorităților și al întregului sistem sanitar este însă la fel de important atât pe parcursul perioadei de tratament, cât și după vindecare.
Vrem ca acești oameni să știe că suntem alături de ei în bătălia pentru viață și că speranța lor are cu adevărat șanse să se împlinească. În acest sens, Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din Ministerul Sănătăţii, cu reprezentanți ai societății civile și cu pacienți oncologici va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt, uneori, destul de rigide, spre o medicină personalizată care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte. Prin acest Plan, România se va alătura țărilor occidentale în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme decât până acum, se va pune accent și pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnostice timpurii, iar acest lucru presupune şi operaţionalizarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici, care va da posibilitatea de a urmări evoluția fiecărui bolnav”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
România are, începând din acest an, în prima duminică a lunii iunie, o zi dedicată celor care au reușit să câștige lupta cu o boală din spectrul oncologic.
Pentru a marca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, Palatul Victoria va fi iluminat în această seară, între orele 21.00 și 23.00, în culorile și logo-ul simbol ales pentru această zi, Nufărul Galben.
Guvernul își exprimă astfel întreaga susținere față de demersurile menite să ofere încredere în posibilitățile de tratament și în șansele de vindecare, în paralel cu creșterea nivelului de informare a populației despre importanța prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului – un diagnostic pe care mulți îl consideră fără speranță, dar pe care supraviețuitorii de cancer l-au depășit dând dovadă de o putere nebănuită, născută din speranță.