Cu 99,43% din buletine de vot numărate la ora 7:00 a.m. ora Moscovei (4:00 a.m. GMT), președintele rus Vladimir Putin și-a consolidat puterea într-o victorie electorală zdrobitoare, care a fost criticată pe scară largă ca fiind lipsită de legitimitate democratică. Putin conduce cursa prezidențială cu 87,32% din voturi (cel mai mare rezultat din istoria post-sovietică a Rusiei), potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă.
Candidatul Partidului Comunist Nikolay Kharitonov este pe locul doi cu 4,32%, urmat de candidatul Partidului Poporul Nou, Vladislav Davankov, cu 3,79%. Candidatul LDPR Leonid Slutsky este al patrulea, cu 3,19%.
Rezultatul înseamnă că Putin (71 de ani) îl va depăși pe Iosif Stalin și va deveni cel mai longeviv lider al Rusiei din ultimii 200 de ani.
Într-o conferință de presă post-electorală, Putin (un fost locotenent colonel KGB ajuns pentru prima dată la putere în 1999) a prezentat rezultatul drept o justificare a deciziei sale de a sfida Occidentul și de a invada Ucraina.
Victoria lui Putin a fost anticipată înainte de scrutinul electoral, majoritatea criticilor săi fiind fie în închisoare, fie în exil sau morți, în timp ce criticile publice la adresa conducerii sale au fost înăbușite.
Cel mai important rival al liderului rus, Alexey Navalny, a murit luna trecută într-o închisoare arctică.
Peste opt milioane de persoane au votat online la alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat duminică un oficial al comisiei electorale, citat de Reuters.
Șeful grupului independent de monitorizare Golos (Vocea), Stanislav Andreichuk, a spus că utilizarea votului electronic a făcut ca întregul scrutin să fie și mai puțin transparent.
„Sunt cele mai închise, cele mai tainice alegeri din istoria Rusiei”, a declarat Andreichuk pentru Reuters într-un interviu telefonic, referindu-se la cei 33 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice.
Andreichuk a spus că votul electronic – disponibil pentru prima dată la alegerile prezidențiale pentru oamenii din aproximativ o treime din țară – reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece este deschis manipulării și rezultatele sunt imposibil de verificat.
Distribuția votului pe parcursul a trei zile a ridicat posibilitatea ca urnele de vot să fie modificate peste noapte, a spus el.
Grupuri de oameni s-au adunat duminică în fața secțiilor de votare din Rusia dar și din străinătate, inclusiv la București, după ce Iulia Navalnaia, văduva fostului opozant al lui Putin Aleksei Navalnîi, a făcut apel la organizarea unui protest în cea de-a treia și ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, informează presa internațională. Rușii au stat la cozi lungi, unele de sute de metri, pentru a vota.
Cozi kilometrice au fost formate, la ora 12:00, în faţa secţiilor de votare din UE, dar şi a unor secţii din Federaţia Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat că ruşii care vor lua parte la acţiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal.
114 milioane de ruși erau eligibili să voteze în alegerile prezidențiale care au început vineri și s-au încheiat duminică.
Statele Unite au spus că votul nu a fost nici liber, nici corect.
„Alegerile nu sunt, evident, libere și nici corecte, având în vedere modul în care domnul Putin a întemnițat oponenții politici și a împiedicat pe alții să candideze împotriva lui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
Ministrul de externe al Regatului Unit, David Cameron, a declarat într-o postare pe X că votul „nu este așa cum arată alegerile libere și corecte”.
În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a spus: „Această fraudă electorală nu are legitimitate și nu poate avea niciuna”.
Alegerile au avut loc la mai bine de doi ani după invazia pe scară largă a Ucrainei, din februarie 2022, cel mai mortal conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial.