Site icon TIMP ROMÂNESC

R.Moldova a devenit oficial membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

R. Moldova este oficial membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene – o inițiativă de coordonare în situații de criză și pericole naturale. Din 1 ianuarie 2024, pompierii și salvatorii moldoveni pot coopera cu statele membre ale UE și alte 9 țări participante, pentru a îmbunătăți sistemele de prevenire, de pregătire și de reacție la dezastrele naturale și cele provocate de om.

R. Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție Civilă al UE ca stat participant în septembrie 2023, iar în noiembrie 2023 Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

Republica Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față strămutărilor pe scară largă declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.

Protecția civilă cuprinde măsuri preventive pentru a reduce impactul viitoarelor situații de urgență sau dezastre și ajutorul acordat populațiilor aflate în dificultate în urma unui dezastru natural sau provocat de om. Mecanismul de protecție civilă al UE coordonează acest răspuns la nivelul UE.

În funcție de natura dezastrului, acest ajutor poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, dislocarea de personal medical, echipamente medicale și medicamente, purificarea apei și adăposturi temporare de urgență.

Pentru a face față fluxului mare de refugiați, odată cu lansarea invaziei ruse în Ucraina R. Moldova a beneficiat de Mecanismul de protecție civilă al UE. De asemenea, la începutul anului 2023, UE a mobilizat din rezerva energetică rescEU un număr de 36 de generatoare pentru 30 de spitale. În plus, UE a sprijinit Moldova cu 48 de milioane euro sub formă de ajutor umanitar, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Exit mobile version