Site icon TIMP ROMÂNESC

R. Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a depus dosarul de aderare la SEPA, cererea fiind semnată în prezența conducerii băncilor licențiate din țară. Inițiativa își propune furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european.

Potrivit documentului,”aprofundarea progresivă a integrării economice dintre Moldova și Uniunea Europeană, în special în comerțul bilateral, a adus beneficii tangibile economiei, afacerilor și cetățenilor”.

În acest context, ”au fost realizate reforme importante pentru consolidarea sistemului nostru financiar, având în vedere rolul crucial al acestuia în construirea unei economii de piață pe deplin funcționale. Au fost obținute realizări semnificative în adoptarea și implementarea eficientă a legislației relevante, apropiate de acquis-ul UE, referitoare la serviciile de plată, activitatea bancară, combaterea spălării banilor, libera circulație a capitalurilor, protecția datelor cu caracter personal și alte domenii-cheie”, se mai arată în cererea depusă de BNM.

Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a semnat documentul în prezența reprezentanților sectorului bancar al Rep. Moldova și a subliniat că importanța transparenței oferă încredere în orice tranzacție, dar și avantajele legate de costuri.

Totodată, aceasta a menționat că aderarea la SEPA va facilita procesarea eficientă și sigură a plăților transfrontaliere în euro, impulsionând relațiile comerciale și financiare cu partenerii europeni.

Procesul de pregătire a dosarului a implicat mai multe autorități de la Chișinău, inclusiv suportul băncilor centrale din România, Lituania și Regatul Țărilor de Jos, în cadrul proiectului Twinning.

Organizația care va lua decizia de a permite aderarea Republicii Moldova la SEPA este Consiliul European al Plăților de la Bruxelles (European Payments Concil din Bruxelles, EPC). După semnarea cererii de aderare urmează evaluarea dosarului și conectarea propriu-zisă la sistem.

SEPA este o inițiativă a industriei bancare europene, lansată în 2008 cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene. În prezent, zona SEPA este formată din 36 de țări europene, inclusiv mai multe state care nu fac parte din zona euro sau din Uniunea Europeană.

Exit mobile version