Un județ din România, situat la aproximativ 700 kilometri distanță, aflat aproape de granița cu Serbia, intenționează să colaboreze cu raionul Ungheni din Rep. Moldova. Este vorba de județul Gorj, unde, în perioada 24-27 august, a mers o delegație din Ungheni. Aici a avut parte de o primire caldă și discuții productive. Unghenenii au inaintat o scrisoare de intențiede înfrățire a celor două regiuni, anunţă expresul.md.
Alexandru Brînză, vicepreședintele raionului Ungheni, speră la o conlucrare benefică pentru ambele părți. ”Sunt receptivi și ”calzi” gorjenii, ne-au arătat bucuria lor de a conlucra cu noi. Dânșii s-au mobilizat și au încercat să ne arate tot ce merită de văzut la ei”, a declarat acesta pentru sursa citată.
Întâlnirea delegației raionului Ungheni cu președintele CJ Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, a vizat diferite teme, în special cele din domeniul agricol și economic.
”Ungheniul poate să conlucreze cu gorjenii din punct de vedere agricol, iar Zona Economică Liberă de la noi ar fi un punct țintă pentru județul Gorj. Pe ei i-ar interesa să conlucreze în sfera produselor alimentare și, în special, în ceea ce ține de legume și fructe, căci zona lor e mai puțin favorabilă pentru creșetrea acestora”, a subliniat Alexandru Brânză.
Discuțile au fost concentrate și pe tema turismului, dar și despre valorile culturale. ”Ne-au arătat din ce trăiesc, au o mină de cărbune din care, până-n prezent, extrag cărbune. Deasemenea, au fabrici foarte mari de ciment. Totuși, cel mai mare venit dânșii îl au din turism. Au promovat acest mod de dezvoltare turistică și o fac în continuare la cel mai înalt nivel. Au dat câteva idei despre cum putem promova și noi turismul, cum ar fi ciclismul, sau o pistă de motocros sau, dacă avem păduri, codri, iar noi le-am povestit de ”Plaiul Fagului”, să organizăm vânatul sportiv, care la ei este apreciat. Dânșii, fiind specialiști în acest domeniu, speră că, atunci când vor veni la noi, să ne ofere mai multe idei concrete”.
Totodată, au fost luate în discuție și viitoare colaborări în domeniul cultural, cu atât mai mult că ansamblul ”Drăgaica” din satul Pîrlița a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internațional de Folclor ”Acasă la Brâncuși”, organizat în perioada 20-25 august la Târgu Jiu.
Alexandru Brînză a mai spus că ar fi o oportunitate pentru trupa ungheneană, ”The Wax Road”, să participe, în 2018, la tradiționalul festival ”Rockfest Transalpina”, ce are loc vara în regiunea ”Transalpina”, cea mai înaltă șosea din România.
”Deși, spun ei, există numeroși doritri de a participa la acest festival, eu sunt sigur că Ungheniul va avea trecere, iar aceasta ar fi un început de conlucrare culturală”, a explicat acesta.
În luna octombrie, oficialități din județul Gorj urmează să viziteze raionul Ungheni. ”Dânșii speră că, până atunci, vor reuși să pună la punct toate formalitățile, pentru a putea oficializa înfrățirea”, a afirmat la final, Alexandru Brînză.