Site icon TIMP ROMÂNESC

Raluca Nagy – nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

La invitația Institutului Cultural Român, organizatorul etapei naționale a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2022, juriul responsabil cu nominalizarea unui scriitor român a fost compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu. Panoramând producția de proză din ultimele 18 luni, juriul românesc a decis candidatul român la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature / EUPL): Raluca Nagy cu romanul Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021). Iată motivația juriului pentru această nominalizare:

„La fel de remarcabil sub raport literar ca și celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!“

Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români(Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan(2016, 2019), Revista de Povestiri(2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.

Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.

Mai jos, comunicatul de presă al consorțiului EUPL:

Bruxelles, 28 februarie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură anunță lista nominalizaților pentru 2022

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoare și autori de ficțiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană și din afara ei. Implicând cele 41 de țări participante la programul Creative Europe al Uniunii Europene, Premiul celebreatază 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. Scoțând în evidență creativitatea și resursele vaste și diverse ale literaturii contemporane europene în domeniul ficțiunii, EUPL își propune să promoveze circulația literaturii în Europa și să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naționale. 14 scriitoare și scriitori din 14 țări iau parte la ediția 2022.

Ediția 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare țară participantă, un juriu cu șapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câștigător unic al ediției, atribuind totodată cinci mențiuni speciale.

Suntem onorați să facem publică lista celor 14 nominalizați naționali la EUPL 2022, câte unul pentru fiecare țară participantă. Nominalizarea autorilor și a romanele lor a fost făcută de entități naționale bune cunoscătoare ale scenei literare din țările în care funcționează și cu experiență în promovarea literaturii lor peste granițe.

EUPL rămâne angajată în celebrarea literaturilor și culturilor diverse, un lucru cu deosebire important în aceste vremuri nesigure. Consorțiul EUPL este onorat să poată include o nominalizare din Ucraina pe lista pentru 2022. Ne exprimam solidaritatea cu Ucraina și, în particular, cu scriitorii, traducătorii, editorii, difuzorii de carte și bibliotecarii ucraineni. Cu patru ani în urmă, EUPL a avut o primă laureată ucraineană, Haska Șîian, iar în 2022, Institutul Cărții din Ucraina a nominalizat-o pe Eugenia Kuznețova drept cea mai valoroasă voce în curs de afirmare din țară în domeniul ficțiunii. Împreună cu întreaga comunitate mondială din sfera cărții, consorțiul EUPL condamnă atacurile rusești și face apel la restaurarea păcii în Ucraina.

Ne bucurăm să anunțăm numele celor 14 nominalizați din acest an:
• Austria: Peter Karoshi, Zu den Elefanten (Elefanții), Editura: Leykam Verlag
• Bosnia și Herțegovina: Slađana Nina Perković, U Jarku (In the ditch), Editura: Imprimatur
• Belgia: Gaea Schoeters, Trofee (Trofeul), Editura: Uitgeverij Querido
• Georgia:ივაფეზუაშვილი (Iva Pezuașvili),ბუნკერი (Un tobogan de gunoi), Editura:ინტელექტი (Intellect)
• Grecia: Τάκης Καμπύλης (Takis Kampylis), Γενικά Συμπτώματα (Simptome generale), Editura: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (Kastaniotis)
• Irlanda: Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare, Editura: Futa Fata
• Italia: Daniele Mencarelli, Sempre tornare (A reveni mereu), Editura: Mondadori
• Lituania: Tomas Vaiseta, Ch., Editura: Baltos lankos

Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere de la Târgul de Carte de la Paris. Toți autorii nominalizați vor fi promovați continuu pe o scenă europeană, spre a ajunge la un public mai larg, internațional, precum și pentru a intra în conexiune cu cititori din afara granițelor lor lingvistice și naționale.

EUPL este organizat de un Consorțiu de asociații care cuprinde Federația Editorilor Europeni (FEP) și Federația Difuzorilor de Carte Europeni și Internaționali (EIBF), cu sprijinul Comisiei Europene.

Exit mobile version