Negocierile dintre Chișinău și Tiraspol în problema școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană bat pasul pe loc. Deși oficialii de la Chișinău au cerut, în mod repetat, în cadrul întrevederilor în format ”5+2” ca partea transnistreană să restituie Liceului „Lucian Blaga” banii, automobilul, ştampila şi lucrurile personale confiscate în 5 februarie a.c., primind promisiuni de rezolvare a situației, nici la întrevederea care a avut loc la 1 aprilie, nu s-au obținut alte rezultate. Viceprim-ministrul Eugen Carpov a menţionat din nou că nesoluţionarea acestei probleme creează impedimente în derularea activităţii normale a instituţiei.
La 1 aprilie 2014, la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. La şedinţă au participat şi reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″.
Pe lângă situația școlilor cu predare în limba română la întrevedere s-a discutat despre accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca, menţionându-se că este necesară îmbunătăţirea şi prelungirea mecanismului implementat din 2006 şi identificarea unei soluţii viabile pentru a permite fermierilor prelucrarea pământului.
De asemenea, în cadrul întrevederii s-a pus în discuţie subiectul liberei circulaţii, în special, după informaţiile privind o aşa-numită „blocadă” din partea Ucrainei şi Moldovei asupra cetăţenilor ruşi din regiunea transnistreană. În acest sens, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi vicepremierul Eugen Carpov au argumentat cu date statistice că nu există nici o blocadă la frontieră, ci doar un control mai riguros.