Trei evenimente speciale au marcat, pe 3 iunie, prezentarea expoziției “Raoul Lebel 1907-2006 De la București la Paris, de la Roussillon la Insula Réunion”, dedicată unui mare artist româno-francez si francezo-român.
Programul evenimentelor a cuprins un vernisaj în prezența soției artistului, Monique Portier Lebel, conferința “Să-l cunoaștem pe omul Raoul Lebel” și proiecția filmului documentar despre Raoul Lebel “Un secol de culoare” de Marie Ange Frassati.
Raul Lebel este un pictor român recunoscut și apreciat în Franța, acolo unde a trăit (din 1962) o bună parte a vieții sale. Lebel s-a născut la București în 1907, într-o familie de oameni înstăriți (fabrica de panificație, renumită entru biscuiții Herdan, a familiei pictorului era furnizoarea de pîine a casei regale) și cultivați.
Deși implicat în conducerea afacerilor familiei încă din 1925, tânărul Lebel studiază pictura la București, la Academia de Arte frumoase (G.D. Mirea și Camil Ressu) și la Academia Julian, la Paris.
Originea sa evreiască și poziția socială (era catalogat drept burghez) au fost motivele pentru care opera lui Lebel a fost interzisă în perioada comunistă. Lebel a părăsit România în 1962 pentru a se instala la Paris, apoi în sudul Franței și, în final, în Insula Réunion.
În Insula Réunion, Lebel găsește condițiile ideale pentru studiile sale despre culoare – elaborează o tehnică picturală personală bazată pe rigoarea matematică și emoția estetică. Compozițiile sale sunt dinamice, cu culori vii, luminoase, iradiante.