Site icon TIMP ROMÂNESC

Raportul Monicai Macovei privind gestiunea bugetara si eficienta folosirii fondurilor de preaderare a fost aprobat

Monica Macovei a obținut votul Comisiei pentru Control Bugetar din Parlamentul European pentru Raportul privind fondurile de preaderare în domeniul justiției și combaterii corupției. Raportul Monicăi Macovei privind gestiunea bugetară și eficiența folosirii fondurilor europene de preaderare acordate de UE în domeniile justiției și anticorupției țărilor candidate și potențial candidate a fost votat joi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European cu unanimitate de voturi.

Europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru acest raport, iar votul în plenul Parlamentului va avea loc în octombrie 2013.

Raportul Macovei adoptat astăzi arată că reformarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției necesită o strategie regională mai bună și fonduri suplimentare. Astfel, raportul solicită fonduri mai mari pentru reforma justițieiși anticorupție în țările care vor sa intre în UE. „Între 2007 și 2012 , cca 274 de milioane de euro au fost investite în reforma judiciară și cca 51de milioane de euro în lupta împotriva corupției. Aceste sume reprezinta însă,în medie, doar 2,87 % (pentru reforma justiției) și 0,52% (pentru anticorupție) din suma totala a asistenței financiare de preaderare acordate de UE acestorțări. Nu este de ajuns și am cerut ca aceste fonduri să crească în cadrul noii programări financiare IPA II, mai ales că reforma justiției și anticorupția au devenit prioritare pentru UE în negocierile cu țările care vor să adere la Uniune”, a declarat Monica Macovei.

De exemplu, ponderea fondurilor investite în reforma justiției față de suma totală a asistenței financiare de preaderare acordată de UE în toate domeniile pentru perioada 2007-2012 a fost în Macedonia de 1,45%, în Turcia de 1,65%, în Muntenegru de 1,86%, în Croația de 2,81% (a intrat în UE la 1 iulie 2013, n.n.). Pentru combaterea corupției, ponderea fondurilor investite de UE a fost de 0,10 % în Turcia, 0,24% în Serbia, 0, 59% în Albania, 0,66% în Bosnia-Herțegovina și 0,96% în Croația.

Raportul Macovei arată că trainicia proiectelor rămâne o problemă. „Banii contribuabililor sunt cheltuiți pe proiecte care nu sunt întotdeauna durabile sau echilibrate. De exemplu, Croația a beneficiat de fonduri UE de preaderare pentru o agenție anticorupție cu puteri de investigare, în timp ce în Kosovo a fost finanțată o astfel de agenție lipsită de puteri de investigație, ridicând astfel îndoieli în legătură cu eficiența acesteia. Acest lucru dovedește că este nevoie de o strategie regională clară, bazată pe o perspectivă pe termen lung și pe faptul ca în multe din statele candidate reforma justiției și anticorupția se datoreazăunor neajunsuri și obstacole similare. Aspectele negative similare sau asemănătoare trebuie tratate la fel”, a subliniat Monica Macovei. De aceea, europarlamentarul Monica Macovei cere și indicatori mai preciși de măsurare a eficienței proiectelor, care să indice dacă rezultatele proiectelor finantate de UE au corespuns finanțării (analiza cost/beneficii).

Monica Macovei a adăugat că în timpul pregătirii raportului a avut discuții ample cu Comisia Europeană și salută „angajamentul CE de a lucra pe o definire clară a domeniului de aplicare a proiectelor finanțate de UE pentru reformarea justiței și pentru anticorupție ”. „Acest lucru va permite în perioada de programare 2014-2020 (a) o comparație calitativă a rezultatelor folosirii fondurilor europene (cât s-a investit și ce s-a realizat și schimbat concret după folosirea fondurilor) și (b) o raportare obiectivă a modului în care s-au folosit banii cetățenilor europeni în raport cu rezultatele obținute „, a adăugat Monica Macovei.

“Progresele sau lipsa acestora în țările care vor sa intre în UE vor putea fi evaluate în mod obiectiv, iar finanțările vor putea fi adaptate rezultatelor concrete.”

Monica Macovei a mai declarat ca în redactarea raportului a analizat toate fișele proiectelor finanțate de UE în cele două domenii în fiecare din țările respective și că experiența de ministru al justiției în Romania, în perioada de preintegrare în UE, i-a fost de mare folos în redactarea acestui raport.

            În prezent,țările candidate sunt Macedonia, Serbia, Muntenegru, Turcia, iar țările potențial candidate sunt Bosnia și Herțegovina, Albania și Kosovo.

Exit mobile version