Site icon TIMP ROMÂNESC

Raportul OCDE despre diaspora românească a fost publicat

În ultimii ani, România a suferit transformări economice, sociale și politice majore. Având în vedere emigrarea semnificativă a populației românești și recunoașterea contribuțiilor diasporei, autoritățile române încearcă să înțeleagă mai bine acest grup de talente care are un mare potențial de a contribui la dezvoltarea economică și socială a României părăsește țara. Primul portret cuprinzător al diasporei române a fost realizat de OCDE, care a realizat, la comanda Guvernului Romaniei, un raport care fotografiază situația diasporei românești. Profilarea emigranților români face ca această analiză să consolideze cunoștințele despre comunitățile românești din afara granițelor și astfel să contribuie la consolidarea relevanței politicilor desfășurate de România față de emigranții săi.

Astfel, raportul arată că diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației.
Italia este țara predilectă pentru emigrația românească, 1 din 3 români din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmată de Germania (680.000) și Spania (573.000). Cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească. Aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.
Cei mai mulți români care lucrează în străinătate au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre emigranții românii cu studii superioare au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).

Primele declarații referitoare la realizarea acestui raport au fost făcute în 2017 de ministrul pentru românii de pretutindeni de la acea vreme, Andreea Păstîrnac, în urma unei întâlniri cu o delegație a OCDE condusă de Jean-Christophe Dumont, șeful diviziei pentru Migrație Internațională.

În 2017, România a încheiat acord cu OCDE privind realizarea acestui studiu referitor la comunitățile românești din statele membre ale organizației.

Studiul a fost realizat în 18 luni și conține elemente structurale privind compoziția și distribuția comunităților românești.

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, plata unei contribuții financiare de 75.000 de euro la bugetul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru realizarea studiului privind comunitățile românești din străinătate, iar fondurile au fost alocate prin bugetul MAE pe anul 2017.

Raportul integral AICI.

Exit mobile version