Site icon TIMP ROMÂNESC

Ratingul Gazprom, in scadere

În pofida faptului că înregistrează profituri enorme, concernul rus Gazprom continuă să piardă poziții bune în rating-urile mondiale, iar potențialii investitori în acțiunile cele mai mari companii rusești au tot mai puțină încredere în aceasta. Rating-ul Financial Times Global 500 pentru 2013, plasează Gazprom pe locul 57, cu 26 poziții mai jos fața de ediția anterioară și în afara listei celor mai mari 50 companii din lume.

Pentru clasamentul citat au fost folosite datele despre capitalizarea companiilor valabile in data de 28 martie 2013, iar incepand cu data de 2 aprilie 2013, Gazprom a scăzut în preț și mai mult – capitalizarea companiei a coborât sub pragul de 100 miliarde dolari. Aceasta, in pofida faptului că, în urmă cu câțiva ani conducerea gigantului rus își declara intenția de a ocupa locul întâi în clasament, considerand că, treptat, capitalizarea concernului va ajunge la aproximativ 1 trilion dolari.

Într-un alt rating, publicat recent de Fortune Global 500, unde companiile sunt clasate după venitul anual, Gazprom-ul a scăzut mai multe poziții. Anul acesta a ocupat locul 21, deși cu un an înainte era pe 16. Primele trei locuri sunt ocupate de compania olandezo-britanică Royal Dutch Shell, compania americană de retail, Wal-Mart, și ExxonMobil.

Experții nu sunt surprinși de căderea Gazprom-ului în ratingurile de profil. Astfel, conform reprezentantului companiei de consulting RusEnergy, Mihail Krutihin, situația reflectă lipsa de interes a investitorilor pentru investitii pe termen lung în companie. „Motivul este unul simplu–Gazprom investește sume enorme în proiecte care niciodată nu vor fi profitabile și nici măcar nu se va reusi recuperarea investițiilor. Este suficient să ne amintim de proiecte precum construcția unei uzine de lichifiere a gazelor naturale în Vladivostok, exploatarea depozitelor de gaze din Yakutia (cu perspectiva de a exporta gazul în China), construcția „South Stream”, etc. Concernul, la indicațiile conducerii politice a țării, investește în proiecte extrem de scumpe și inefective din puct de vedere economic, de aceea nu există încredere din partea investitorilor, situatie care nu se va schimba in viitorul apropiat” este convins Krutihin, citat de presa de la Chișinău.

Exit mobile version