Paul Dimitriu, unul dintre primii istorici de la Chişinău care a valorificat documente medievale şi moderne cu referire la primele statistici ale populaţiei româneşti din spaţiul dintre Prut şi Nistru, a fost evocat cu prilejul conferinţei ştiinţifice „Realităţi istorice şi demografice în spaţiul românesc. In memoriam Paul Dimitriu”, desfășurată astăzi, la Chișinău.
Manifestarea ştiinţifică este rezultatul colaborării Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău cu Institutul de Istorie al AŞM, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM, Facultatea de Istorie a Universității din Bucureşti și Centrul de Studiere a Populaţiei al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În cadrul aceste acţiuni ştiinţifice au fost discutate subiecte de demografie istorică, dar şi tema provocărilor demografice ale lumii contemporane. În cadrul conferinţei axată pe schimbul de experienţă dintre cele 3 centre de cercetare ştiinţifică a populaţiei din Bucureşti, Cluj-Napoca și Chişinău au fost dezbatute obiectul de studiu al demografiei istorice – populaţiile din trecut, metodologii şi surse de cercetare a populaţiei, studiile de demografie istorică românească, demografia istorică şi repercusiunile ei asupra studiilor de istorie economică, socială, politică, migraţii, relaţii internaţionale, sănătatea publică, asigurări, climă, etc., probleme demografice la etapa actuală, bazele de date şi studiile populaţiei.
În deschiderea manifestării au prezentat alocuțiuni ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și directorul ICR Chișinău, și acad. Valeriu Matei.