Site icon TIMP ROMÂNESC

Recital muzical organizat la Istanbul, în memoria lui Dinu Lipatti

Sursă foto: ICR

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează o serie de evenimente pentru a marca centenarul nașterii pianistului și compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva).Primul recital are loc astăzi, 28 februarie 2017, ora 20.30, la Centrul Cultural Mustafa Saffet,  din districtul  Atașehir, unul dintre partenerii Institutului, aflat în zona asiatică a Istanbulului. Pianista Mădălina Pașol va  interpreta un moment muzical în memoria marelui muzician compoziții ale celor mai reprezentative nume ale genului din România, Dinu Lipatti și George Enescu, precum și piese pe care Dinu Lipatti, prin interpretările sale de excepție, le-a cuprins în ultimul său recital din anul 1950, la Festivalul Besanc –  Geneva, program a cărui impecabilitate a scris istoria pianisticii universale, fiind considerat de specialiști unul dintre marii pianiști ai mapamondului.

Recitalul din Istanbul cuprindeW. A. Mozart – Sonata în la minor KV 331, Maurice Ravel – Alborada del Gracioso, J. S. Bach – Choral „Jesus bleibet meine Freude” from Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben”, BWV 147 (arr. Hess), Dinu Lipatti – Nocturna, Dinu Lipatti – Sonatina pentru mâna stângă, George Enescu – din Suita op 10 Toccata, Pavana si Bourre, B. Bartok – Dansuri românești, Paul Constantinescu, Tocatta, Sigismund Toduță – Tocatta.

Evenimentul organizat de ICR Istanbul se înscrie în tema celebrării Centenarului Lipatti 2017, reprezentând, în egală măsură un mijloc de promovare a Festivalului Internațional George Enescu, dar și promovarea Interculturalității pe teritoriul românescPrietenii lui George Enescu: Béla Bartók: serie de concerte cu un repertoriu format din compoziții semnate de George Enescu și de Béla Bartók.

De asemenea, acțiunea culturală are menirea de a promova un foarte bun pianist român cu o carieră aflată în plină ascensiune, iar în 2017 ICR Istanbul va organiza și alte evenimente în memoria lui Dinu Lipatti.

Mădălina Pașol este născută la București. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural Germanoferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale si internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa a Fundatiei Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu –  Concursul Internațional de concerte Târgu Mures.

În turneele sale, Mădălina Pașol a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial.

Din anul 2014,  Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, cu funcția de președinte al acestuia. Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia.

Exit mobile version