Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și , reunit la Bruxelles joi, 8 decembrie, a adoptat două recomandări: 1. privind educația și îngrijirea timpurie a copiilor și 2. privind îngrijirea pe termen lung de înaltă calitate și la prețuri accesibile.
În continuarea „obiectivelor de la Barcelona”, stabilite de Consiliul European în 2002, recomandarea privind educația și îngrijirea timpurie a copiilor încurajează statele membre să sporească participarea la aceste servicii. Astfel, se recomandă ca:
- cel puțin 45% dintre copiii cu vârsta sub trei ani să participe la educația și îngrijirea timpurie a copiilor. (Se aplică obiective specifice statelor membre care nu au atins încă obiectivele pentru 2002.)
- cel puțin 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta pentru înscrierea obligatorie la școala primară să participe la educația și îngrijire timpurie a copiilor.
Recomandarea acoperă, de asemenea, aspecte calitative, cum ar fi raportul dintre numărul membrilor personalului și numărul de copii, dimensiunile grupurilor, precum și distribuția teritorială a structurilor de îngrijire. În ceea ce privește caracterul abordabil din punct de vedere financiar și accesibilitatea, statele membre sunt încurajate să limiteze cheltuielile directe pentru părinți și să ofere soluții pentru părinții cu program de lucru atipic, care să le permită să echilibreze mai bine viața profesională, viața de familie și viața privată.
Adoptarea pe scară largă a educației și îngrijirii timpurii a copiilor facilitează participarea femeilor pe piața forței de muncă. De asemenea, consolidează dezvoltarea socială și cognitivă a copiilor și succesul lor educațional. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii care provin din medii defavorizate.
Recomandarea privind îngrijirea pe termen lung propune măsuri pentru a face îngrijirea mai accesibilă, mai convenabilă ca preț și de mai bună calitate. Comitetul recomandă, printre altele, eliminarea decalajelor teritoriale în ceea ce privește disponibilitatea și accesul la îngrijirea pe termen lung, în special în zonele rurale și în cele în care se depopulează, asigurând respectarea criteriilor și standardelor de calitate în toate unitățile de îngrijire pe termen lung și promovând autonomia și viața independentă.
Investițiile în îngrijirea pe termen lung conduc la crearea de locuri de muncă și, deoarece ușurează povara îngrijirii familiale, deblochează resursele de forță de muncă pentru alte sectoare. Îngrijirea pe termen lung le permite persoanelor să trăiască cu demnitate și poate da un impuls egalității de gen: responsabilitățile de îngrijire exclud milioane de femei de pe piața muncii sau de la munca cu fracțiune de normă. Responsabilitățile de îngrijire pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra salariilor și pensiilor pentru limită de vârstă ale femeilor.
”Toată lumea, de la cei mai tineri la cei în vârstă, are dreptul la îngrijire de înaltă calitate și la prețuri accesibile. Investițiile în îngrijire sunt justificate din punct de vedere economic și merită atenția noastră deplină pe măsură ce societatea îmbătrânește”, a declarat Marian Jurečka, viceprim-ministru ceh și ministrul muncii și afacerilor sociale.
În septembrie, Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind serviciile de îngrijire. Strategia a fost însoțită de două propuneri de recomandări ale Consiliului: una privind educația și îngrijirea timpurie a copiilor și alta privind îngrijirea pe termen lung de înaltă calitate și la prețuri accesibile.