Site icon TIMP ROMÂNESC

Recomandările OMS pentru stoparea epidemiei de HIV/SIDA

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă țărilor europene să ia măsuri urgente pentru a reduce numărul de viitoare infecții cu HIV: să acorde prioritate măsurilor de prevenire eficiente și cuprinzătoare, precum sensibilizarea populației, promovarea sexului sigur, a prezervativelor și a terapiei de substituție, dar și furnizarea de programe de seringi de schimb și profilaxia pre-expunere pentru HIV, furnizarea de servicii eficiente de consiliere și testare a HIV, inclusiv servicii de diagnosticare rapidă, testarea HIV în comunitate și auto-testarea HIV, asigurarea accesului rapid la tratament de calitate pentru persoanele diagnosticate.

În 2016 au fost depistate 160.000 de cazuri noi de infecție HIV/SIDA în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre acestea, 29.000 au fost depistate în țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Mai mult de jumătate din cazurile noi de HIV/SIDA diagnosticate anul trecut se află în fază avansată de infecție, mai arată același raport.

Pentru a stopa epidemia de HIV/SIDA în Europa trebuie avem diferite strategii de testare timpurie, mai ales pentru populațiile vulnerabile, și aici mă refer inclusiv la servicii de diagnostic rapid, la testarea HIV de către furnizorii non-medicali, precum și la autotestarea HIV. De asemenea, trebuie să asigurăm consiliere și îngrijire promptă, iar tratamentul trebuie să fie accesibil tuturor, indiferent de stadiul infecției. Autoritățile europene trebuie să implementeze programe prin care să intervină la timp pentru ca virusului să nu se răspândească și să asigure programe HIV sustenabile”, a declarat dr. Miljana Grbic, Șef al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru România.

OMS recomandă României și celorlalte guverne europene să ia măsuri pentru stoparea epidemiei de HIV.

Ultimele date privind HIV/SIDA pentru 2016 arată că numărul de cazuri noi de infecții cu HIV este în creștere. Datele OMS arată că 63% dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste care trăiesc în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European au fost diagnosticate cu întârziere în cursul infecției cu HIV.

Exit mobile version