MRP: Nu vom mai accepta ca românii din diaspora să fie batjocoriți de instituții sau angajatori
Camera de Comerț și Industrie România – Italia a organizat vinerea trecută, la sediul Camerei de Comert din Verona, a XVIII-a ediție a Forumului Economic ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Guvernul României, Alianța Românilor din Italia și Camera de Comerț și Industrie a României.
În deschiderea forumului, președintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac, a trecut în revistă rezultatele activității CCIRO Italia: “28 de forumuri economice organizate de CCIRO Italia în perioada 2013 -2017, evenimente organizate cu resurse proprii, având ca principal obiectiv promovarea României, promovarea intereselor economice și oportunitățile investiționale disponibile pe piața investițiilor din România. Investitorii italieni și români din diaspora nu au nici un motiv să caute oportunitați sau facilități în alte țări precum Orientul Mijlociu, China, Africa întrucât acestea din urma nu pot oferi garanțiile sau facilitățile fiscale pe care România le oferă. Obiectivile CCIRO Italia, eforturile și activitatea noastră se regăsesc în totalitate în actualul program de guvernare de la București, motiv pentru care vom face tot posibilul să intensificăm relațiile cu Guvernul Românie. Bineînțeles, pe relația cu Italia respectiv comunitatea românilor de aici, vom oferi Guvernului României, întreg sprijinul pentru dezvoltarea unor programe de interes general pentru România”.
Președintele Andrea Miglioranzi a prezentat o parte a know-how-ul deținut de Amia Verona și a salutat delegația română în numele primarului orașului Verona, Flavio Tosi. În același timp, Miglioranzi a reînnoit disponibilitatea de a transfera în România experiența și competențele instituției pe care o conduce.
Discursul secretarului de Stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Ilan Laufer, prezentat programul guvernamental în interesul economiei românești și al românilor de pretutindeni – Start-up National, precum și programul și activitatea agenției InvestRomânia, cu accent pe facilitățile și ajutoarele de stat pe care le pot primi investitorii străini.
Tudor Vesa, secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a confirmat interesul și disponibilitatea Guvernului României în intensificarea relațiilor bilaterale între România – Italia.
Simona Marascu, consilier economic în cadrul Consulatului General al României de la Milano, a prezidat împreună cu organizatorii lucrările forumului economic de la Verona și a prezentat activitatea biroului pe care îl conduce.
Tot în cadrul forumului, într-o discuție între președintele Terteleac și consulul României la Trento, Maurizio Passerotti, s-au făcut mai multe schimburi de opinie, luându-se hotărârea ca până la sfârșitul acestui an să se organizeze un forum economic în regiunea Trento.
Mircea Drăghici, chestorul Camerei Deputatilor, prezent la lucrările forumului, a discutat cu participanții – români și italieni – având în special o discuție aplicată cu Marius Dogaru, președintele Alianței Românilor, despre participarea și implicarea civică a românilor din Verona. “Dacă vom identifica români cu potențial printre candidații la alegerile locale din Verona, vom încerca să contribuim inclusiv cu sprijin politic, atât direct, cât și prin partenerii noștri italieni care fac parte din aceeași familie politică” a declarat Mircea Draghici.
Ovidiu Iane, secretar de Stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a prezentat în limba italiană activitatea și prioritățile nou-înființatului Minister al Românilor de Pretutindeni: ”Personal și în numele romaâilor de pretutindeni, vă asigur că nu vom mai accepta ca românii din diaspora să fie batjocoriți de instituții sau angajatori. Este un angajament asumat, vom fi oriunde românii din diaspora vor avea nevoie de sprijinul nostru. Vom denunța ilegalitățile și vom încuraja românii victime ale unor abuzuri, să denunțe. Nu mai putem permite ca într-o Europă unită să existe cetățeni de categoria B. Ministerul Românilor de Pretutindeni, eu personal, vom lupta cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja românii din diaspora”.
Adrian Marinoiu, secretar de Stat în cadrul SGG, a discutat cu reprezentanți ai mediului de afaceri și reprezentanți asociațiilor românești cu privire la posibilitățile ca persoanele juridice din diaspora românească să poată dialoga cu Guvernul României: ”Românii din diaspora pot veni către guvern cu propuneri de proiecte, acte normative și prin intermediul Secretariatului General al Guvernului”, a afirmat Marinoiu.
Delegația Guvernului României prezentă la Verona în zilele 12-13 mai, a vizitat mai multe activități economice ai căror proprietari sunt români și italieni și a vizitat Biserica Ortodoxă Română “Sf Ilie Tesviteanul” din Verona.
Dumincă, 14 mai, delegația a fost primită de consulul general de la Milano, Adrian Georgescu.