Documente din Arhivele Naționale ale României”, apărut la Instytut Pamiecy Narodewej, Varșovia, a fost lansat, ieri, la sediul central al Arhivelor Naționale în prezența directorului instituției, Ioan Drăgan, și a ambasadorului Poloniei la București, Marek Szczygiel.
Rid al colaborării începută în urmă cu cinci ani între Arhivele Naționale ale României, Institutul Memoriei Naționale din Polonia și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, cele două volume însumează peste 1.500 de pagini care conțin 302 documente din Arhivele Naționale ale României referitoare la refugiații polonezi din România din perioada 1939-1947
„Tema refugiaților polonezi din România nu este nouă pentru istoriografia română și poloneză, dar cartea este prima documentare de o asemenea anvergură a acestui subiect. Ea a însemnat pentru Arhivele Naționale ale României listarea a peste 1.500 de documente din care au fost alese 302, adică 20% din materialul depistat de noi din toate arhivele naționale ale României. (…) Documentele cuprinse în aceste volume reflectă intrarea refugiaților polonezi în România în septembrie 1939, atitudinea și măsurile autorităților române față de refugiați, atitudinea populației din zonele în care au fost aceștia încartiruiți, starea de spirit și aspecte din viața refugiaților, documente care provin de la cele mai importante autorități ale statului român din epocă„, a declarat Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale.
El a precizat că cei care vor consulta aceste volume „își vor da seama de amploarea efortului făcut de guvernul român, de riscurile la care s-a pus”, dar și de dificultățile pe care le-a avut „o națiune reprezentată prin cele mai importante simboluri ale ei (…) refugiate integral pe teritoriul României”, Polonia liberă existând, pentru o vreme, pe teritoriul României.
Ambasadorului Poloniei la București, dl. Marek Szczygiel, a fost de părere că volumul reprezintă „nu doar o simplă culegere de acte sau de documente”, ci și o „lucrare deosebită” care împinge la aducere aminte a tot ce s-a întâmplat.
„Este rezultatul muncii de cinci ani a multor persoane, a multor instituții atât din România cât și din Polonia. Valoarea acestei lucrări este și mai mare datorită faptului că se referă la o perioadă deosebită în cadrul relațiilor dintre țările noastre”, a apreciat Marek Szczygiel.
Ambasadorul Marek Szczygiel a spus că prin faptul că România a acordat ajutor și adăpost refugiaților polonezi „a permis statului polonez să păstreze o continuitate chiar și în afara granițelor țării”.