Site icon TIMP ROMÂNESC

Regal românesc la Paris

Nume sonore ale culturii româneşti şi franceze, Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Şirli, Jacques-Francois l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier şi Jean-Yves Conrad, au primit distincţii de onoare din partea Institutului Cultural Român, ca recunoaştere oficială a contribuţiei lor la promovarea culturii române.

Acţiunea se înscrie în seria evenimentelor ce stau sub semnul Anului Centenar. Personalităţile au fost premiate la Gala de luni, 19 martie 2018, la Athenee Theatre Louis Jouvet, în cadrul concertului „Voyage en Francophonie”, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Secretarului General al Francofoniei, Michaelle Jean. Evenimentul, organizat de Ziua Francofoniei şi cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la aderarea României la francofonie, s-a bucurat de participarea şi susţinerea lui Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa şi a echipei ambasadei.

„Marcăm un sfert de secol de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Este un nou şi bun prilej să evidenţiem afinităţile cu spaţiul francez, definitorii pentru cultura română modernă, şi să omagiem marile personalităţi ale diasporei româneşti. De asemenea, prezenţa românească amplă la această ediţie a Salonului cărţii de la Paris, care tocmai s-a încheiat, a stat sub semnul confluenţei marilor noastre proiecte din 2018: Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Franţa România”, a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

În prezenţa a peste 500 de invitaţi – personalităţi diplomatice şi culturale aflate în capitala franceză, preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu şi ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu au decernat diploma de excelenţă şi trofeele ICR – piese unicat din sticlă, create de artistul român Ioan Nemţoi.

Astfel de evenimente, de recunoaştere a contribuţiei personalităţilor româneşti din diaspora la promovarea culturii noastre în lume, vor avea loc, în Anul Centenar, în toate cele 18 reprezentanţe ale ICR. Următoarele evenimente în care se vor acorda distincţii de excelenţă vor avea loc la Londra şi Bruxelles.

„Comunitatea educativă, universitară şi ştiinţifică vede în România un partener de încredere. Este o onoare pentru mine să fiu alături de toate aceste personalităţi, care primesc premii de excelenţă. Sunt impresionat de felul în care reprezentanţii instituţiilor româneşti se implică în viaţa culturală din Franţa”, a subliniat istoricul Gilles Pecout, rector la Academiei din Paris din 2013.

„Pentru mine acasă a fost aici, la un spectacol în Paris, premiat de români. Acasă e oriunde în lumea asta, când sunt pe scenă, însă în seara asta am trăit o mare bucurie”, a declarat compozitorul Vladimir Cosma.

„Sunt foarte fericită pentru acest premiu. Mă bucur că nu m-aţi uitat, deşi am părăsit România în urmă cu nişte decenii, mai exact în 1971”, a spus mezzosoprana Viorica Cortez.

„Sunt cu adevărat emoţionat. E greu să pleci şi să te impui într-o cultură străină. Nu am uitat însă niciodată de unde am plecat. Mă întorc deseori acasă, unde lucrez în continuare cu artişti şi prieteni români”, a punctat compozitorul Vasile Şirli.

„Sunt onorat să dedic acest premiu tuturor regizorilor care muncesc şi în România, şi în Franţa. Aparţinem aceleaşi familii”, a transmis, în mesajul său, teatrologul şi eseistul George Banu.

Gala de decernare a premiilor a fost urmată de spectacolul „Voyage en Francophonie”, susţinut de pianista Dana Ciocârlie, actorul Nicolas Vaude şi Corul Mikrokosmos. „Am realizat un spectacol special pentru acest eveniement, un melanj de muzică şi poezie, realizat din citate de Ionesco, Cioran, Beckett şi piese din Chopin, Schumann, Debussy, Rahmaninov, cu o coregrafie şi punere în scenă tulburătoare, de o mare expresivitate. Ne-am străduit foarte mult să prezentăm un spectacol de calitate cu ocazia acestui eveniment important”, a declarat pianista Dana Ciocârlie.

Artista a lansat cu mare succes în Franţa Integrala pieselor pentru pian solo de Robert Schumann, alcătuită din 13 CD-uri înregistrate într-o serie de concerte şi recitaluri susţinute pe parcursul a cinci ani.

„Descoperim o mare bogăţie culturală şi artistică în ţara voastră. Suntem fericiţi să prezentăm artiştii români întregii Europe„, a subliniat Koen Clement, directorul general Europalia Belgia, prezent la eveniment. România este ţară invitată de onoare a Festivalului Europalia în 2019, iar Institutul Cultural Român a preluat, recent, coordonarea Festivalului, din partea română.

Exit mobile version