Site icon TIMP ROMÂNESC

Regina Maria, portret la Muzeul Cotroceni

Povestea Reginei Maria va fi conturată, pe 14 februarie, de istoricul Georgeta Filitti într-o conferinţă la Muzeul Cotroceni. Istoria României este ilustrată de numeroase personalităţi. Un loc aparte îl ocupă o prinţesă de Marea Britanie şi Irlanda, ajunsă regina ţării, care ne-a învăţat, ca nimeni alta, să fim buni români. Am numit-o pe Regina Maria. Dacă ar fi rămas doar “cea mai frumoasă prinţesă din Europa”, poate uitarea s-ar fi aşternut la un moment dat peste amintirea ei.

    ”Ea a însemnat un model de viaţă, un exemplu de comportament în împrejurări grele, a fost spiritul care i-a îmbărbătat pe români în zilele cumplite ale Primului Război Mondial. Ori de câte ori o evocăm, descoperim alte trăsături minunate ale acestei femei de excepţie care, în mare măsură, a modelat societatea românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în 1938”, susţin organizatorii evenimentului, Fundaţia Calea Victoriei.

Georgeta Filitti, absolventă a Facultăţii de istorie a Universităţii Bucureşti (1961), doctor în istorie filosofie (Cluj, 1971) este istoric modernist, editor, cercetător la Institutul de istorie „N. Iorga” al Academiei Române (1961-1998). A obţinut premiul „N. Bălcescu” pentru editarea Oratoriei lui M. Kogălniceanu (1983).

În 24 octombrie 2012 a fost decorată de Majestatea Sa, Regele Mihai I cu Medalia „Crucea Casei Regale a României” pentru „activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”, pentru „promovarea integrării culturii şi societăţii române în spaţiul european, prin redescoperirea legăturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul şi vestul european”, şi pentru că prin activitatea sa istorică „promovează cercetarea autentică, punând în faţă adevărul istoric”.

 

Exit mobile version