În cadrul reuniunii Atelierului de lucru cu tema ”Stadiul actual și perspectivele în domeniul politicilor adresate promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre”, organizat la Palatul Parlamentului deputatul Roberta Anastase, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN), a afirmat că în contextul deținerii de către România, în 2019, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, regiunea Mării Negre, ca parte a vecinătății imediate a UE, va figura ca un subiect important pe lista priorităților României. De asemenea, șefa delegației României consideră necesare ”stimularea cooperării regionale, dezvoltarea socio-economică și sporirea conectivității, cu scopul îmbunătățirii vieții populației, utilizând instrumentarul complex pe care UE îl are la dispoziție”.
Deputatul Constantin-Cătălin Zamfira, membru al APCEMN, a avut o intervenție în cadrul primei sesiuni plenare, în care a subliniat faptul că dimensiunea socială trebuie să joace un rol important în eforturile de consolidare a competitivității și că numai pe baza unei abordări incluzive a aspectelor sociale se poate contribui la reducerea inegalităților și facilitarea unei convergențe reale a statelor din zona Mării Negre. De asemenea, acesta a precizat că ”sistemul public trebuie să acorde o atenție sporită problemelor sociale importante, cum ar fi persoanele fără identitate, creșterea abandonului școlar, toleranța la corupție, discriminarea și excluderea socială”.
Deputatul George Vișan, membru al APCEMN, a luat cuvântul în cadrul secțiunii plenare cu tema ”25 de ani de la înființarea Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră”, evidențiind faptul că regiunea Mării Negre este cunoscută pentru diversitatea etnică, culturală și religioasă: „tocmai pentru acest motiv este foarte necesară instituirea și susținerea unui climat prielnic coeziunii sociale, bazat pe dialog, egalitate, respect reciproc și flexibilitate”.
Parlamentarul Antal Istvan, membru al APCEMN, a susținut un discurs în care a subliniat că dialogul intercultural poate contribui la prevenirea conflictelor și la promovarea reconcilierii, în scopul creării unor societăți incluzive. ”Cooperarea culturală se opune stereotipurilor și prejudecăților, prin susținerea dialogului, a deschiderii, a demnității și a respectului reciproc”, a susținut deputatul Antal.
În alocuțiunea sa, senatorul Ioan Vulpescu, membru al Delegației Parlamentului României la APCEMN, a subliniat importanța cooperării la nivelul Adunării Parlamentare, aceasta fiind un exemplu de longevitate și de soliditate, pentru că, indiferent de contextul frământat al zonei, a rezistat dezvoltărilor conflictuale, oferind un cadru pentru dialog și cooperare, adaptat nevoilor țărilor care au aderat la ea.
În ceea ce privește tema reuniunii, cultura este un element constitutiv al coeziunii sociale, având rolul de a crea punți între oameni. În acest context, senatorul Ioan Vulpescu a reluat ideea constituirii unui Muzeu al civilizației Mării Negre, o civilizație bogată, originală, care nu este cunoscută la adevărata ei valoare.
Acțiunea s-a desfășurat în contextul împlinirii a 25 de ani de la înființarea APCEMN și s-a bucurat de parteneriatul unor prestigioase instituții precum Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, Universitatea din București și Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere.