Publicul din capitala suedeză va avea ocazia de a viziona, în cadrul ediției din acest an a Stockholm International Film Festival, desfășurat între 8-19 noiembrie, cel mai recent film al lui Alexandru Solomon, Ouăle lui Tarzan.
Filmul a fost selectat în programul oficial al festivalului, în competiția Stockholm XXVIII Documentary Competition, urmând să fie difuzat la secţiunea Documania de patru ori pe parcursul festivalului. Regizorul român va fi prezent la proiecțiile din zilele de 11 și 14 noiembrie, la cinematograful Saga, precum și pe 12 noiembrie, la cinematograful Grand, și va răspunde întrebărilor din partea publicului.
Ouăle lui Tarzan. cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon, este filmat în Abhazia, acțiunea desfășurându-se in Suhum, capitala Abhaziei, o mica republica nerecunoscuta oficial, aflata pe malul oriental al Marii Negre. Filmul a avut premiera mondială vara trecută, la cea de-a XVI-a editie a festivalului TIFF de la Cluj-Napoca, iar în octombrie a intrat și în cinematografele din România.
Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Un film inedit prin subiect şi prin abordare, documentarul Ouăle lui Tarzan împleteşte două planuri, cel al studiului cercetărilor pe maimuţe şi cel al studiului lumii Abhaziei, paradis şi iad în acelaşi timp, ce oferă o imagine comparabilă cu a României de după Revoluţie. Un film despre utopii, o drama metaforică,”in care se impletesc destinele asemanatoare ale maimutelor si oamenilor” (Alexandru Solomon).
Prezenţa românească la Stockholm International Film Festival de-a lungul anilor a fost constantă şi aclamată. În 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, a câştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca premiul pentru cea mai bună actriţă. În 2008, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului Megatron în regia lui Marian Crişan. George Piștereanu a primit în 2010 premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier, iar lungmetrajul „Poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer)a fost distins în 201 3 cu Premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.