Site icon TIMP ROMÂNESC

Reglementarea conflictului transnistrean, temă de discuții la GAERM

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a  condus  luni, 3 aprilie 2017, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

La reuniune, organizată la Luxemburg în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, Andrei Galbur, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova. Totodată, au fost prezenţi miniştri de externe şi ai afacerilor europene din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum şi comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, şi adjunctul secretarului general al Serviciului European de Acţiune Externă, directorul politic Jean-Christophe Belliard.

Ministrul Teodor Meleșcanu a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene. „Nu trebuie să uităm că principalii beneficiari ai parcursului european al Republicii Moldova sunt cetățenii săi”, a declarat în cursul reuniunii șeful diplomației române.

Reuniunea a avut loc la trei zile după Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova și a evidențiat interesul partenerilor europeni față de evoluțiile din Republica Moldova.

Discuţiile s-au concentrat asupra analizării modalităților de susținere în plan politic şi sectorial a Republicii Moldova în ceea ce priveşte procesul de reforme şi agenda europeană. Șeful diplomației moldovenești a informat despre ultimele evoluții pe plan intern, implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, reglementarea conflictului transnistrean și prioritățile de cooperare cu UE în viitor. De asemenea, ministrul Galbur a menţionat că reforma justiției, investigarea fraudei bancare, spălarea banilor și combaterea corupției sunt pe agenda autorităților Republicii Moldova.

Comisarul Hahn a salutat rezultatele recentei reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, remarcând tendința pozitivă în comerțul bilateral, încurajând depunerea eforturilor în continuare pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, precum sectorul justiției și cel bancar, statul de drept, combaterea corupției și media. De asemenea, comisarul a asigurat Republica Moldova de sprijinul UE, inclusiv prin intermediul asistenței financiare.

Miniștrii statelor-membre ai UE au confirmat angajamentul lor pentru Republica Moldova și au încurajat continuarea eforturilor pentru atingerea rezultatelor așteptate de cetățeni, dar și de partenerii de dezvoltare. Oficialii europeni au manifestat un interes sporit pentru evoluțiile politice din Republica Moldova și a fost reiterată importanța menținerii stabilității politice, ca element necesar pentru reușita implementării reformelor. A fost încurajat progresul în soluționarea problemelor care se află pe agenda negocierilor în formatul “5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean.

Diplomații europeni au reconfirmat că Republica Moldova se află pe lista priorităților agendei politice a Uniunii Europene și au manifestat disponibilitate și interes de a oferi expertiză și asistență în implementarea AA/DCFTA, precum și de a consolida capacitățile instituționale în ceea ce privește comunicarea strategică.

De asemenea, participanții la reuniune au confirmat faptul că Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie trebuie să devină o platformă eficientă de discuții pentru viitorul acestui proiect, luându-se în considerare aspirațiile fiecăruia dintre partenerii estici.

Exit mobile version