Site icon TIMP ROMÂNESC

Regulament nou pentru acordarea burselor ICR

Programul de burse și rezidențe al Institutului Cultural Român are, în 2016, un nou regulament și dispune de un buget de 713 925 Lei (158 650 EUR), majorat cu 17% față de anul trecut.

Prin finanțările acordate în cadrul acestui program, România este reprezentată printr-o vastă varietate de domenii în marile centre de cercetare și artistice ale lumii și, de asemenea, cercetători și jurnaliști străini au posibilitatea să se documenteze nemijlocit în România.

Cuantumul bursei Woodrow Wilson, acordate în cadrul unui parteneriat între Institutul Cultural Român şi Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, a crescut la 13 424 USD (de la 10 500 USD).

Potrivit noului regulament, dosarele ajunse la registratura Institutului Cultural Român dupa data limită de înscriere, dar cu data expedierii încadrată în perioada de înscriere vor fi declarate eligibile, iar în situaţia excepţională în care numărul dosarelor depuse nu depăşeşte numărul burselor alocate, ICR îşi rezervă dreptul de a extinde termenul limită prin acordul directorului direcției sub a cărui coordonare se află programul de burse pentru cercetare şi documentare, cât şi asigurarea altor forme de sprijin material (rezidenţe) și aducerea la cunoștința Comitetului Director al ICR.

De asemenea, în cazul burselor destinate unor participanţi, aflaţi în străinătate, dar care îşi efectuează stagiul pe teritoriul României, semnarea contractului de bursă va avea loc înainte de începerea efectivă a stagiului prevăzut în contractul de bursă. Astfel, participantul va semna contractul cu cel puţin trei săptămâni înainte de începerea stagiului

Durata rezidenței pentru traducători în formare, derulate printr-un parteneriat între ICR și Centrul Cultural Palatele Mogoșoaia, a fost extinsă la două luni.

Trebuie să stârnim prin toate mijloacele creativitatea – fie o creativitate care vine din străinătate să se intereseze de România, fie o creativitate românească pornită către străinătate. Sensul profund al acțiunii noastre este acesta”  a declarat Radu Boroianu, președintele ICR, în deschiderea conferinței de presă dedicată programului de burse și rezidențe.

Ana Mohonea, arhitectă, bursieră „Ion Mincu” și David Andrew Kenneth (SUA), beneficiar al unei rezidențe pentru traducători în formare în 2015, au fost prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii. Ana Mohonea a vorbit despre cercetările în domeniul arhitecturii bionice și despre oportunitățile oferite de bursa acordată de ICR: „Am avut norocul să merg în anumite zone protejate din România pentru a analiza habitatele animalelor (…) Am dorit să implementez modalitatea lor de a construi (…), o temă extrem de nouă care îmi oferă foarte multe șanse.”

ICR mi-a furnizat ocazia să încep un proiect mai mare” a spus, la rândul său, descriind experiența rezidenței de anul trecut, David Andrew Kenneth, care lucrează în prezent la traducerea operelor unor scriitoare din România.

Exit mobile version