Site icon TIMP ROMÂNESC

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova, în ascensiune

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt „în permanentă ascensiune” iar principalele obiective vizează asistenţa acordată de Bucureşti Chişinăului pentru integrarea europeană şi implementarea proiectelor energetice bilaterale, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul Iurie Reniţă. „O succintă trecere în revistă a relaţiei bilaterale ne conduce la următoarele concluzii: relaţia bilaterală este una foarte bună. După 2009, ea a intrat pe făgaşul normalităţii şi este în permanentă ascensiune. Aş menţiona cu multă satisfacţie că există un excelent dialog politic la nivelul preşedinţilor, prim-miniştrilor, miniştrilor de ramură iar frecvenţa vizitelor oficiale şi de lucru ale factorilor decizionali de la Chişinău la Bucureşti este una impresionantă”, a afirmat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Afirmaţia sa vine după recenta vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău. Și premierul Victor Ponta este aşteptat peste Prut pe 27 august, unde ar urma să participe la festivităţile dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova, dar şi la inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni.

„Aş stărui în mod special asupra realizării principalelor obiective bilaterale şi, în primul rând, asistenţa multidimensională pentru integrarea europeană a Republicii Moldova pe care o acordă România şi implementarea proiectelor energetice bilaterale. Mă refer în context la gazoductul Iaşi-Ungheni şi racordarea la sistemul energetic românesc şi european şi mă refer la liniile de înaltă tensiune de la nordul, centrul şi sudul Republicii Moldova”, a detaliat diplomatul.

În context, Reniţă a afirmat că din 2010 România a avansat de pe locul 5 pe locul 2 ca destinaţie a exporturilor Republicii Moldova. De asemenea, el a menţionat că România este principalul membru al Uniunii Europene către care Republica Moldova îşi îndreaptă exporturile.

„De asemenea, a fost consolidat şi extins considerabil cadrul juridic bilateral. În ultimii trei ani au fost semnate peste 50 de instrumente juridice bilaterale. Practic, nu există domeniu de activitate important în care n-au fost semnate documente bilaterale de colaborare”, a spus ambasadorul.

El a mai spus că relaţia bilaterală actuală dintre Chişinău şi Bucureşti se caracterizează prin „abordarea concretă şi pragmatică a tuturor aspectelor de interes european şi această colaborare se produce de o manieră europeană”.

Exit mobile version