Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 29 iunie a.c., la Camera de Comerț și Industrie a României, o alocuțiune cu prilejul deschiderii Forumului oamenilor de afaceri români și bulgari.
„Îmi face o deosebită plăcere să deschid, împreună cu domnul Președinte Radev, acest Forum dedicat oamenilor de afaceri români şi bulgari. Ne bucură faptul că, pentru al doilea an consecutiv, organizăm un astfel de forum de nivel înalt, cu reprezentanţi ai unor importante companii din România şi din Bulgaria. Aceasta este încă o oportunitate de a consolida dimensiunea economică a parteneriatului dintre ţările noastre. Merită subliniat, în acest sens, faptul că valoarea totală a schimburilor noastre comerciale s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creştere medie anuală de peste 7%. În continuarea acestui trend pozitiv, în primele luni ale anului curent schimburile comerciale au crescut cu aproape 12% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce creează așteptări ca anul 2017 să consemneze un nou record.
Ne simțim onorați că România ocupă unul dintre primele locuri în relațiile comerciale pe care Bulgaria le are cu țările din Uniunea Europeană. Este însă evident că aceste evoluţii pozitive trebuie susţinute prin identificarea de noi oportunități economice, care să apropie și mai mult țările noastre, prin cooperări în domenii de vârf, cât mai inovatoare. În acest sens, este importantă atragerea de investiții bulgare în România şi stimularea firmelor românești interesate să investească în Bulgaria. Astfel, un interes deosebit pot să prezinte turismul, construcțiile, dar şi sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto.
În același timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanțele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producției. În prezent, circa un milion de turişti români vizitează anual Bulgaria și aproape jumătate de milion de turiști bulgari vizitează România. Ne dorim să extindem această dimensiune prin proiecte comune, inclusiv privind turismul cultural și proiecte destinate piețelor terțe, din zone mai îndepărtate geografic.
Un alt exemplu se referă la cooperarea energetică regională, obiectiv de importanță vitală pentru economiile din regiune și cetățenii noștri. În această privință, salut inaugurarea, în 2016, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse. Totodată, România acordă o importanță deosebită gazoductului BRUA. Suntem convinși că, prin consecvență și determinare din partea tuturor partenerilor naționali și comerciali, BRUA va spori importanța țărilor noastre pe harta energetică a Europei.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării are ca obiectiv dezvoltarea economică şi socială a macro-regiunii dunărene. Modernizarea porturilor dunărene, asigurarea condițiilor de navigabilitate și dezvoltarea transportului fluvial, construirea de noi poduri rutiere sunt doar câteva proiecte care pot face din Dunăre – şi o spun cu atât mai apăsat astăzi, 29 iunie, de Ziua Internaţională a Dunării – o veritabilă sursă de prosperitate pentru economiile noastre.
Cooperarea regională va fi mai puternică atunci când infrastructura, atât cea rutieră, cât şi cea feroviară şi fluvială, va facilita mai mult și mai bine circulaţia persoanelor şi a mărfurilor între ţările noastre. Pentru asta, autoritățile din ambele state trebuie să identifice soluții concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră. Mediul de afaceri din țările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar și adaptat spațiului economic în care își desfășoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit, instituții puternice, legi stabile și predictibile, toleranță zero față de corupție.
În încheiere, îmi exprim convingerea că prin aceste inițiative comune, realizate prin dialog și acţiune la nivel guvernamental, dar și prin evenimente precum cel de astăzi, România și Bulgaria vor deveni un exemplu de cooperare bilaterală în domeniul economic, de natură să aducă cetățenilor noștri tot mai multă prosperitate. Vă mulțumesc și doresc succes lucrărilor Forumului!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.