Site icon TIMP ROMÂNESC

Relaţiile româno-germane amplificate de aniversarea a 25 de ani de existenţă a Forumului Democrat al Germanilor din România

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit pe 11 martie, o delegaţie a grupului parlamentar de prietenie româno-germană din Bundestag-ul Republicii Federale Germania. Vizita s-a desfăşurat în contextul aniversar al împlinirii a 25 de ani de existenţă a Forumului Democrat al Germanilor din România şi este prima deplasare în România, în cadrul actualei legislaturi a Bundestag-ului.

Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul pe care România îl acordă Rep. Moldova în vederea asigurării continuării reformelor şi a securizării parcursului european al acestui stat. Totodată, ministrul de externe a menţionat susţinerea României pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Din delegaţia germană, condusă de preşedintele grupului, deputatul Rainer Arnold, au mai făcut parte şi Dr. Bernd Fabritius, primul deputat german de origine română, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni, Dr. Christoph Bergner, fost co-preşedinte al Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România şi actual preşedinte al Forumului Germano-Român, şi deputatul Thomas Lutze, membru al grupului parlamentar de prietenie cu România. Delegaţia a fost însoţită de ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Hans Werner Lauk.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că vizita delegației parlamentare reprezintă o oportunitate de reconfirmare a nivelului foarte bun al relaţiilor bilaterale româno-germane – fapt reieșit inclusiv din recenta vizită a ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în România, iar intensificarea activităţilor de diplomaţie parlamentară este o dovadă suplimentară în acest sens. Demnitarul român a manifestat apreciere pentru sprijinul activ pe care fiecare dintre membrii delegaţiei îl acordă obiectivului de conturare a unei imagini echilibrate şi pozitive a ţării noastre în spaţiul german.

Bogdan Aurescu a apreciat, inclusiv în calitate de fost co-preşedinte al Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, rolul deosebit şi pozitiv al minorităţii germane din România în cadrul societăţii româneşti.

Interlocutorii au abordat o serie de teme din actualitatea europeană, precum securitatea regională şi evoluţiile din vecinătatea estică. În privinţa situaţiei din Ucraina, Bogdan Aurescu a făcut o prezentare detaliată a evaluărilor părţii române privind perspectivele de soluţionare a crizei ucrainene şi a accentuat necesitatea monitorizării aplicării complete a Aranjamentelor de la Minsk, precum şi a menţinerii regimului de sancţiuni până la momentul implementării depline a Acordurilor recente de la Minsk.

De asemenea, ministrul român de externe a pledat pentru aderarea României la spaţiul Schengen, arătând că finalizarea acestui proces va duce la întărirea securităţii acestui spaţiu, România acţionând deja ca un stat Schengen de facto.

 

Exit mobile version